Bojimo se da će nas svijet zaboraviti, zavapio je poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve veliki nadbiskup kijevsko-halički Svjatoslav Ševčuk u intervjuu za ovonedjeljni hrvatski katolički tjednik Glas Koncila. Nadbiskup Ševčuk rijetko daje intervjue inozemnim medijima, a ovim je putem zahvalio na solidarnosti, iznimnoj potpori i humanitarnoj pomoći Europljanima te pozvao na molitvu za mir i suradnju s izbjeglicama iz Ukrajine.

„Prisutnost ukrajinskih izbjeglica u različitim zemljama nije takva da zahtijeva samo stalnu pomoć. Ukrajinci mogu pridonijeti – i to ne samo razvoju vašega gospodarstva. Dio našega dostojanstva jest da možemo sami sebi pomoći, a ne da ovisimo o vašoj pomoći. Izbjeglicama treba savjet kako da se integriraju u vaše društvo, kako da se zaposle, kako da pridonesu općemu dobru zemlje u kojoj borave. Ali oni također mogu podijeliti svoju kršćansku vjeru i baštinu s vama“, rekao je veliki nadbiskup Ševčuk.

Obraćajući se Hrvatima pozvao ih je da poslušaju priče izbjeglica iz Ukrajine: “Pozivam hrvatske katolike da dijele blago vjere brojnih izbjeglih koji se trenutačno nalaze u vašoj zemlji. Molimo vas da ih poslušate. Ukrajinski je jezik vrlo blizak hrvatskomu i oni će vrlo lako naučiti hrvatski jezik. Potaknite ih da progovore. Stvorite posebne zajednice i mjesta slušanja u svojim župama jer oni donose bol u svojim srcima i trebaju tu bol izraziti. Trebaju nekoga tko će ih saslušati, s kim će podijeliti svoje osobne priče, svoja osobna kršćanska iskustva, a te će vas priče obogatiti i pomoći vam da ostanete kršćani u sekulariziranu svijetu Europske unije.”

Veliki nadbiskup istaknuo je da je Krist danas razapet u tijelu raspete Ukrajine, a ovako je za Glas Koncila opisao trenutačnu situaciju u zemlji iz vjerske perspektive: „Tajna naše pobjede – ne samo nad ruskom agresijom, nego i pobjede dobra nad zlom, pobjede života nad smrću – tajna je izdržljivosti. Moramo ustrajati da ponudimo svoju ljubav i pomoć žrtvama ovoga rata.“

Njegove poruke o vjeri u ratu izrečene u korizmenom duhu za hrvatsku crkvenu javnost ipak su završile znakom nade: „Vjera da će život prevladati uništenje danas hrani ukrajinsku otpornost. Osjećaj je to koji nadilazi granice pojedine vjere. To se osjeća u cijelom ukrajinskom društvu, među katolicima, pravoslavcima, protestantima. Zato sam često govorio da je naše zajedničko iskustvo iskustvo vazmene radosti, čak i usred boli i razaranja s kojima se svakodnevno suočavamo. Obnovit ćemo Ukrajinu, obnovit ćemo svoje gradove, zaliječit ćemo svoje rane. Zašto? Jer Krist je uskrsnuo!“

Govoreći o raspravama u kojima se predlaže okončanje rata uz uvjet da se Ukrajina odrekne dijelova svojeg teritorija nadbiskup Ševčuk je kazao: „Vrlo često čujemo rasprave o mirovnim prijedlozima za Ukrajinu i treba li okupirane teritorije osloboditi ili prepustiti Rusiji kako bi se zaustavili vojni napadi. Srce mi krvari kada čujem takva pitanja. Ne promatrajte ta područja apstraktno. Moje srce krvari za mojim vjernicima, koji svaki dan vape Bogu moleći za povratak euharistije. Valja ih čuti, treba ih osloboditi, moraju imati pravo živjeti, ne tek preživjeti, nego živjeti dostojanstveno i u skladu sa svojom kršćanskom vjerom.“

Dodao je kako se živote u Ukrajini u ovome trenutku ne može zaštititi bez oružja, te da to treba prihvatiti kao realnost: “Mnogi će pacifisti reći: ‘Bez oružja, molim.’ Ali moram biti realan. Je li trenutačno moguće zaustaviti rusku agresiju bez oružja? Zasad je to nemoguće. Je li uporaba oružja bila razmjerna? Mislim da ćemo to moći utvrditi tek nakon završetka rata. Ali sada moramo zaštititi ljudski život te kao Crkva u svojem društvenom zalaganju, u svojim župama koje su postale središte socijalnoga služenja, moramo provoditi socijalni nauk Crkve.”

Ševčuk je istaknuo i posredničku ulogu Svete Stolice i pape Franje u ratu na istoku Europe. „Neutralnost Svete Stolice trenutačno nije baš prihvaćena u Ukrajini. Svi očekuju da će Sveti Otac osuditi agresora. Ali kao katolici stalno moramo objašnjavati svojoj pravoslavnoj braći, drugim kršćanima i običnim građanima Ukrajine: neka Sveti Otac obavlja svoju dužnost kao vrhovni arbitar jer i mi možemo imati koristi od njegove pozicije posrednika. Zapravo, zahvaljujući tomu posredovanju, oslobođene su tisuće ratnih zarobljenika. Dakle, dobro nam je došla ta služba vrhovnoga posrednika“, poručio je Ševčuk za Glas Koncila.

Cijeli intervju može se pročitati na mrežnim stranicama Glasa Koncila.