O događanjima oko referenduma u Hrvatskoj oglasio se Rabinski centar Europe (RCE), organizacija koja okuplja najuglednije židovske vjerske vođe europskog kontinenta. U priopćenju koje su dali stoji kako je definicija braka koju građanska incijativa U ime obitelji želi zaštititi Ustavom, “u potpunosti odgovara i u skladu je s učenjem židovske vjere.”

“U tom kontekstu, snažno podržavamo građansku inicijativu U ime obitelji koja je pokrenula referendum”, stoji u propćenju koje će zasigurno odjeknuti u Hrvatskoj zbog svoje bezrezervne potpore raspisivanju referenduma.

Europski rabini komentirali su i medijske i političke napade kojima su ovih dana bili izloženi vodeći ljudi inicijative.

“Vrlo smo uznemireni izvješćima da su neki usporedili ovu inicijativu za brak s nacističkim režimom i ideologijom fašizma. Smatramo da su te izjave neprikladne i uvredljive za sjećanje na milijune nevinih žrtava“, rekli su iz RCE.

Podsjetimo, SDP-ovac Nikša Spremić je u raspravi u Europskom parlamentu usporedio Željku Markić sa nacističkim zločincem Adolfom Eichmannom. Osim toga čitav niz komentatora vrijeđao je ne samo vođe inicijative, nego i potpisnike peticije na takav način. A nakon referenduma, portal Index.hr je otišao još korak dalje i stavio kukasti križ na hrvatsku zastavu proglašavajući sve one koji su glasali ZA – nacistima.

Bitno.net