Beatifikacija

Euharistiju je 24. rujna u sarajevskoj crkvi Kraljice sv. Krunice, koja je i svetište Drinskih mučenica, kardinal predvodio u koncelebraciji s vojnim biskupom Tomom Vukšićem, vrhbosanskim pomoćnim biskupom Perom Sudarom, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovrom Gavranom i još 29 svećenika. Na slavlju se okupio velik broj sestara Kćeri Božje ljubavi na čelu s provincijalnom glavaricom iz Zagreba s. M. Elvirom Tadić, a pridružio im se veći broj redovnica drugih družbi među kojima i predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica s. Ivanka Mihaljević, kao i brojni vjernici koji su došli moliti zagovor Drinskih mučenica. Sve je pozdravio rektor crkve Kraljice sv. Krunice vlč. Mijo Nikolić, koji je u kratkim crtama podsjetio na slavlje beatifikacije Drinskih mučenica 24. rujna 2011. u koje je u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu predvodio Papin izaslanik kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašenje svetih, pred mnoštvom vjernika iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske, dok su sestre Kćeri Božje ljubavi došle s čak tri kontinenta kako bi proslavile prvo proglašenje blaženim članica svoje brojne Družbe.

U propovijedi kardinal je istaknuo da su blažene Drinske mučenice veliki dar Crkvi i okupljene potaknuo da u Godini vjere iskreno mole za hrabrost koja je sposobna učiniti ih svjedocima, što je potrebno u vremenima u kojima katolici u BiH žive djelomično obespravljeno. Opisao je svoje dojmove sa slavlja obljetnice beatifikacije Drinskih mučenica koje je prethodnoga dana predvodio u Goraždu, i istaknuo kako uvijek iznova izrazito potresno doživljava spoznaju o velikom broju nevino ubijenih iz raznih naroda upravo na mostu koji spaja dvije obale. Podsjetivši na kraju da kroz poniženje i uvrede svi polažu ispit poniznosti, pozvao je sve da dozvole da ljubav pobijedi te da po zagovoru blaženih Drinskih mučenica to svakodnevno mučeništvo bude svjedočenje o pravim vrijednostima. Prije mise sestre Kćeri Božje ljubavi priredile su prigodni glazbeno-meditativni program.

U Goraždu je 23. rujna pored sadašnje škole, a nekadašnje vojarne iz koje su sestre 15. prosinca 1941. iskočile s drugog kata kako bi se spasile od nasrtaja vojnika nečasnih namjera te potom bile zaklane i bačene u rijeku Drinu, molilo je više stotina vjernika koji su došli iz Sarajeva, Novog Travnika, Travnika, Viteza, Kaknja, Rankovića u drugih župa. Nakon molitve kod spomen-ploče, koji su prigodom beatifikacije u čast Drinskih mučenica podigle sestre Kćeri Božje ljubavi i Vrhbosanska nadbiskupija te kantonalne i općinske vlasti u Goraždu, kardinal Puljić i hodočasnici spustili su se do rijeke Drine te bacili crvene ruže i drugo cvijeće u rijeku koja je postala grob četiriju ubijenih sestara jer najstarija s. M. Berchmana nije izdržala pješačenje po snijegu od Pala do Goražda te je ubijena kod pračanskog mosta 23. prosinca 1941.

Kardinal, svećenici, redovnice i ostali hodočasnici potom su u procesiji prošli na drugu stranu rijeke moleći kroz grad do župnog centra sv. Dominika gdje je slavljena misa, zaustavivši se na mostu i pomolivši se za mnoge koji su na kraju II. svjetskog rata tu bili ubijeni i bačeni u valove Drine. U misnom slavlju kardinal Puljić pozvao je na molitvu da Drinske mučenice što prije budu proglašene svetima te da one od Boga izmole mir zemlji Bosni i Hercegovini i svim narodima i ljudima koji u njoj žive; da prestanu napetosti te da u različitostima zaživi međusobno poštovanje, prihvaćanje i zajedničko nastojanje kako bi u zemlji, u koju su Drinske mučenice došle iz različitih zemalja služiti Bogu, Crkvi i svim ljudima u BiH te prolile svoju krv, zavladao istinski suživot i poštivanje međusobne različitosti. Tijekom Mise pjevao je mješoviti zbor sastavljen iz nekoliko župa predvođenih članovima župnog zbora u Kaknju. (ika/bitno.net)