Obitelj

Na temelju nepotpunih podataka koji su pristigli iz nešto više od polovice hrvatskih županija, drago nam je potvrditi da se najmanje pola milijuna hrvatskih birača izjasnilo da traže referendum s referendumskim pitanjem: “Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?“. Izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma još je u tijeku danas do kraja dana te očekujemo da će broj građana koji su iskoristili svoje zakonsko pravo da se izjasne o referendumu biti značajno viši od 500 000. O konačnom ćemo broju potpisa građana izvijestiti u srijedu, 29. svibnja na konferenciji za novinare.

Stjecanje preduvjeta za prvi, od građana inicirani referendum u Hrvatskoj, omogućili su građani svojim potpisima, kojima je to unatoč brojnim napadima, vrijeđanjima i omalovažavanjima, osiguralo više od 1200 koordinatora i više od 6000 volontera u cijeloj Hrvatskoj. Naši su volonteri od Istre do Ploča i Dubrovnika, od Čakovca do Slavonskoga Broda i Vukovara na više od 2000 mjesta izjašnjavanja nesebično darivali svoje vrijeme i trudili se da sve prođe u najboljem mogućem redu, na čemu smo im neizmjerno zahvalni.

Pritom su neki od njih izjavili:

–          Ana,  38, Vukovar: „Hrvatska je moja jedina domovina. Moja je građanska dužnost  doprinijeti da u Hrvatskoj  Ustav i zakoni  štite brak, obitelj i djecu.“

–          Tomo, 52, Split: „Volontiram za inicijativu „U ime obitelji“ jer je brak zajednica žene i muškarca. Želim da to jasno stoji u hrvatskom Ustavu i hrvatskim zakonima“

–          Marina, 20, Zagreb: „Volontiram jer mislim da time zahvaljujem za svoj život.”

–          Sara, 23, Rijeka: „Volontiram jer smatram da treba zaštititi brak kao zajednicu žene i muškarca te sačuvati tradiciju i prave vrijednosti hrvatskog naroda.”

Građansku inicijativu U ime obitelji poduprle su sve veće vjerske zajednice u RH te najveći broj političkih stranaka, velik broj udruga i uglednih pojedinaca. Među  njima i : glazbenici Marko Perković Thompson,  Pero Galić, frontmen grupe Opća Opasnost, dobitnika ovogodišnje nagrade Porin, Rafael Dropulić, Marko Bujanović, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac, karikaturist Srećko Puntarić Felix, Blanka i Joško Vlašić, vaterpolist Dubravko Šimenc, teatrologinja Sanja Nikčević, glumac Adam Končić te brojne druge javne osobe.

Volonteri građanske inicijative bili su u protekla dva tjedan izloženi  vrijeđanju, ponižavanju, fizičkim napadima, knjige u koje  su se građani potpisali bile su trgane, hakirana je internetska stranica, a LGBT skupine kopirale su logo inicijative „U ime obitelji“ i napravile FB profil slična imena kako bi zbunjivale građane koji se žele izjasniti, na fakultetima i nekim mjestima izjašnjavanja građana stavljali su svoje stolove te pjevanjem i galamom nastojali otežati izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referendum.

Policiji je prijavljeno više od  50 napada na području cijele Hrvatske, najviše u Zagrebu i Rijeci.