Knjiga “Halloween – Poganstvo staro i novo” autora dr. sc. fra Josipa Blaževića, OFMConv. predstavljena je u ponedjeljak, 31. listopada u Dvorani sv. Franje na Svetom Duhu u Zagrebu. U uvodnom dijelu glazbeno-scenskim prikazom “dočaran” je starodrevni poganski običaj vezan uz halloween.
Samu knjigu predstavili su učenica Lucija Bakula, prof. dr. sc. Mijo Nikić i autor.

Predstavljena knjiga "Halloween - Poganstvo staro i novo"
Lucija Bakula je rekla kako se s halloweenom imala prilike susresti u drugom razredu osnovne škole preko pjesmica u udžbeniku engleskog jezika. Mladima se to nudi na razne načine: putem medija, filmova partyja i sl. Navela je niz primjera komercijalizacije koja je dobro primljena od mladih. Mladi uglavnom ne znaju porijeklo toga običaja, pa zato korisnom smatra knjigu fra Josipa Blaževića.
Prof. dr. sc. Mijo Nikić je istaknuo, kako vrijednost i uvjerljivost nekog djela ovisi o autoru koji je to djelo napisao. Pa smo skloni povjerovati u istinitost onoga što čitamo ukoliko smo uvjereni da autor koji je to napisao je kompetentna osoba. Autor ovoga djela bez ikakve sumnje je osoba koja najbolje poznaje novu religioznost i novopoganstvo, otvoren je dijalogu drugim religijskim pokretima i svjetonazorima ne tajeći pri tome svoju vjeru, rekao je, te podsjetio kako nije uvijek lako odrediti naslov koji točno određuje ono o čemu se u knjizi govori. Ovaj puta je to uspjelo. Halloween je uistinu staro poganstvo koje živi i pred našim očima u naše vrijeme. Dobro je što je predstavljanje ove knjige organizirano baš večeras uoči svetkovine Svih Svetih, jer je halloween postao globalni pokret i praznik koji se u medijima nameće kao rival katoličkom slavlju Svih Svetih i Dušnom danu. Danas je jedan od najpopularnijih poganskih praznika koji donosi puno profita onima koji ga promiču i njime se koriste.
Ako netko još uvijek ne zna što čini ako se odazove na „noć vještica” neka pročita ovu knjigu, i uvjeren sam da nikada više to neće učiniti, rekao de dr. Nikić, te se kratko osvrnuo na samu strukturu knjige, istaknuvši da je autor uspio da je knjiga lako čitljiva, a opet znanstveno utemeljena i potkrijepljena primjerima.
Sam autor knjige fra Josip Blažević istaknuo je, da je u pripremi izdanja, tekst dao na čitanje mladima koji su naznačili riječi ili pak dijelove koji su im se učinili razumljivima. Te je sugestije prihvatio, kako bi knjiga bila što dostupnija čitateljstvu.
Pojasnio izvorno značenje nekih simbola vezanih uz holloween, odnosno noć vještica poput bundeve i metle. Dr. Blažević je upozorio kako se poganstvo miješa s kršćanstvom, te tada uzima kršćanske elemente. Tako je nastao i pojam kršćansko-poganstvo koje teži simbiozi kršćanstva i poganstva i uklanjanju granica. Stoga unutar kršćanstva može se naći poganske elemente, a s druge strane pak se tvrdi da se može baviti magijom ali ostati i dalje vjernik. To je nespojivo, ali se takav mentalitet nameće, upozorio je.
U drugom dijelu programa, predstavljena su tri životopisa svetaca. Studentska i evnagelizacijska zajednica sa Svetoga Duha predstavile su živote proroka Jone i sv. Filipa Nerija, a klerici franjevaca konventualaca sv. Franje Asiškoga. (ika/bitno)