Hrvatski rukometaši doživjeli su jučer težak poraz protiv Danske u ključnoj utakmici za prolazak u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Egiptu, a mnogi kao glavnog krivca vide izbornika Linu Červara.

Podsjećamo, on je nakon poraza od Argentine kolo ranije javno dao ostavku na izborničku funkciju, potez koji su mnogi ocijenili ishitrenim, nepotrebnim i štetnim u situaciji kada su još postojale realne šanse za prolazak skupine.

No nakon sinoćnjeg poraza Lino Červar odgovorio je u svom stilu, a njegova poruka – s biblijsko-proročkom crtom koja nam se mogla učiniti neobičnom i van konteksta – poprilično je snažna i vrijedna čitanja hladne glave.

Kako je izbornik, iznenadivši mnoge, izjavio: “Moja je poruka da kad volimo nekoga koji nas voli, to nije nikakva zasluga, i grešnici to rade.”

“Kad činimo dobro nekome koji i nama čini dobro, to nije nikakva zasluga. Mi bismo trebali voljeti čovjeka i činiti dobro onome koji nas ne voli, koji nas hoće minimizirati, koji uživa kad padamo dolje, ljudima koji vole i mrziti. Vodio sam takve ljude u trenerskom životu jer oni su me motivirali da budem bolji”, dodao je Lino Červar, evocirajući biblijske retke.

“Bez milosrđa neće nam biti bolje u društvu. Ne treba zaboraviti, ali oprostiti treba. Milosrđe je bitno da naše društvo uspije i da izgradimo bolju budućnost za našu djecu i unučad.”

Zanimljiva poruka izbornika koji, kako su to dobro primijetili novinari Telesporta, nekima sad nije omiljen, ali je zadužio hrvatski rukomet.

Hoćemo li je čuti u našem vječno podijeljenom društvu?