U večernjim satima u utorak 25. travnja pokraj otoka Šipan u sudaru dvaju plovila život su izgubile četiri osobe, za tri se još uvijek traga, a dvije su spašene. U tužnom ozračju koje je okružilo Dubrovnik župnik Lasić u propovijedi je kazao kako tugovati bez nade znači prestati biti usmjeren prema ljubljenim osobama, no da upravo zato imamo onu nadu koja dolazi od Isusa Krista.

Nadu koja nam govori da ćemo mi kao i naša braća i sestre uskrsnuti zajedno s Gospodinom. Te da je upravo zato naša tuga nježna i čeznutljiva. „Molimo Gospodina da nježno tugujemo, da budemo stalno u nadi usmjereni prema Njemu i prema svojoj braći i sestrama. Molimo stalno jer molitva je škola nade i nježne tuge sada i kroz cijeli naš život”, poručio je propovjednik.

Foto: Dubrovačka biskupija

Istaknuo je i kako je Isus pred svoju smrt molio za nas i za naše spasenje. „Isus će umrijeti, zaslužit će smrću ulazak u slavu, ali ne želi biti jedini između ljudi koji tamo ulazi. Hoće da svi njegovi budu zajedno s njime. Naša se sreća sastoji u tome da budemo s Isusom. Isus završava svoju molitvu riječima: ‘da ljubav kojom si ti mene ljubio bude u njima i ja u njima’ Iv 17,20-26). Savršena i uzajamna spoznaja, duboka i vječna ljubav, cjelovita i nerazdjeljiva. Zar bismo mogli i pomisliti da bi takva molitva upravljena Ocu za nas mogla biti neuslišana? Ujedinimo se u punom pouzdanju da su naša braća i sestre, za koje danas molimo, postali dionici vječnoga života, a naša ljubav prema njima i njihovim ožalošćenim obiteljima bit će najbolja poveznica s njima”, kazao je župnik Lasić. Uime braće svećenika, novaka, i cijele katedralne zajednice izrazio je sućut obiteljima koje su izgubile svoje najdraže i uputio molitvu nade za one za kojima se još traga.

Na kraju mise pročitana je i poruka koju je dubrovački biskup Mate Uzinić uputio obiteljima, rodbini i prijateljima nastradalih u ovoj teškoj pomorskoj nesreći. „S tugom i težinom u srcu primio sam vijest o teškoj pomorskoj tragediji koja je pogodila naš Grad, Domovinu i osobito vas poštovane obitelji, rodbino i prijatelji nastradalih. Ovo je trenutak kad čovjek svim srcem traži riječi utjehe, smisla, razloga, riječi odgovora na pitanja koja nam se nameću, kako bi se barem na takav način olakšala bol i strepnja kroz koju prolazimo. No moje riječi nemaju tu snagu. Zato vam drage obitelji nastradalih, kao i svima koji s vama danas tuguju, želim biti blizu svojim mislima, molitvama i vjerom u Gospodina koji je vaše najmilije zavolio, koji ih je tijekom čitavog njihova života pratio i koji ih sada želi primiti u svoje puno zajedništvo. Dao vam Gospodin, kojega ovih dana promatramo kao pobjednika nad smrću i svog uskrsnulog Gospodina, da u ovoj boli doživite utjehu njegove blizine i suosjećanja jer On je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo. Molim da Ga i u ovim tjeskobnim životnim dramama prepoznamo kao onoga koji nas poziva da se na Njega oslonimo jer nikoga pojedinog od nas on ne ostavlja i ne zaboravlja. Ne bojmo se prigrliti tu istinu”, istaknuo je biskup Uzinić.

Foto: Dubrovačka biskupija

Uz brojne vjernike na misi je bila i povjerenica Vlade RH za Dubrovnik Nada Medović koja je dan 28. travnja proglasila Danom žalosti na području Grada Dubrovnika.

IKA | Bitno.net