Kako je predsjednik Vlade napisao na svom Twitter računu, na sastanku je bilo riječi „o tijeku obnove sakralnih objekata, kao i solidarnosti prema Ukrajini i prihvatu ukrajinskih izbjeglica te drugim društvenim temama“.

Na sastanak se je za Hrvatski katolički radio osvrnuo gornjogradski dekan i upravitelj Župe sv. Kvirina – Pantovčak preč. Vladimir Kerečeni.

„Prošli smo neka pitanja koja se tiču konkretnih stvari života na župi. Prije svega, to je obnova sakralnih objekata i kulturnih dobara. S obzirom da je na području Gornjogradskog dekanata mnoštvo objekata i dobara koji su stradali u potresu, u tijeku je njihova obnova. Također, bilo je riječi o zbrinjavanju izbjeglica, s obzirom na to da se u crkvenim objektima na području našeg dekanata nalazi i pedesetak izbjeglica, odnosno obitelji. Dotaknuli smo i pitanje migranata, s obzirom na to da se na području našeg dekanata radi sa strancima koji rade i žive u Hrvatskoj. Nastojali smo prokomentirati mnoga društvena pitanja koja su nam zajednička, a za koje vlada ima sluha“, rekao je dekan.

Od 11 župa u dekanatu, devet ih je stradalo u potresu i sve su uključene u obnovu, dodao je. Neki objekti su već obnovljeni. Kod drugih je u tijeku konstrukcijska obnova koja je temelj svih drugih obnova, a kasnije će uslijediti obnova izvanjskih, vidljivih, elemenata.

„Možda najbliža i svima vidljiva je naša zagrebačka katedrala, centralna ustanova naše Zagrebačke nadbiskupije, dok je na župama većinom riječ o župnim crkvama. Treba istaknuti i neke župne crkve čija je obnova već daleko odmakla, tako da su one već otvorene za vjernike. Prije svega bih istaknuo župnu crkvu svetog Franje na Ksaveru, crkvu svetog Mihaela u Gračanima, ali i samostan sestara milosrdnica u Frankopanskoj. Obnova se nastavlja dalje. To je zahtjevan proces u kojem, zapravo, nemamo nekih stručnjaka koje bismo mogli kontaktirati. To je nešto što nam je svima novost i u tome pronalazimo ona rješenja koja su zapravo na obostranu korist i zadovoljstvo. To je zahtjevan proces koji zahtijeva mnogo vremena. Vlada to razumije i nastoji u okviru svojih mogućnosti pomoći i doprinijeti da ta obnova ide svojim tijekom“, kazao je preč. Kerečeni.

Uz dekana na sastanku su bili povjerenik za kulturna dobra i voditelj Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije te rektor crkve Krista Kralja – Mirogoj preč. Vlado Mikšić te župnici i svećenici drugih župa iz Gornjogradskog dekanata.

Sastanku su prisustvovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ravnatelj vladinog Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić i glasnogovornik Vlade Marko Milić.