Papa Franjo primio je u audijenciju u petak, 24. studenoga sudionike susreta sveučilišnih kapelana i pastoralnih djelatnika pozivajući ih da cijene različitosti svakoga studenta nudeći im Božju blizinu kako bi čuda mogla nastajati

Papa Franjo susreo se u petak, 24. studenoga sa sudionicima susreta sveučilišnih kapelana i pastoralnih djelatnika u organizaciji vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje.

Papa je u obraćanju istaknuo važnost crkvenog pastorala za studente i osoblje sveučilišta.

Izrazio je zahvalnost za njihovu odabranu temu – „Prema višestranoj viziji“ – rekavši da je to slika bliska njegovom srcu.

Događaj je održan na 10. obljetnicu apostolske pobudnice pape Franje Evangelii gaudium, u kojoj je uputio poziv da pastoralna skrb Crkve preuzme model poliedra, trodimenzionalnog geometrijskog tijela s ravnim poligonalnim stranama, ravnim rubovima i oštrim kutovima.

Sjeme posijano od Boga

Sveti Otac osvrnuo se na tu sliku kako bi se usredotočio na tri aspekta pastorala sveučilišnih studenata: uvažavanje različitosti, praćenje s pažnjom i hrabro djelovanje.

Napominjući da poliedar ima oštre kutove kao što ponekad ima i sama stvarnost, Papa je rekao da složenost oblika zapravo predstavlja temelj njegove ljepote.

Naglasio je da poliedar reflektira svjetlost s različitim tonovima i stupnjevima, pritom proizvodeći i različite nijanse.

Imati višestranu viziju, rekao je referirajući se na pastoralnu skrb, podrazumijeva naše treniranje da shvatimo i cijenimo različite nijanse.

Obrazovanje jest, dodao je Sveti Otac, istinsko poslanje, u kojemu se pojedinci i situacije prihvaćaju, sa svim svojim svjetlima i sjenama, kao s nekom vrstom „roditeljske ljubavi“.

Uvažavanje različitosti, rekao je, potiče rast onog sjemena koje je Bog posijao unutar svake osobe.

Zdenac-vrelo čuda

Osvrćući se na potrebu odanog praćenja studenata sveučilišta, papa Franjo je pozvao pastoralne djelatnike da budu pažljivi prema kaotičnim mislima, željama i osjećajima mladih koji su im povjereni.

Ako uklonimo rubove i izbrišemo sjene na geometrijskom tijelu, smanjit ćemo ga na ravnu figuru, bez širine ili dubine, napomenuo je Papa, te dodao, da ako ga mudro cijenimo zbog onoga što jest, možemo od njega napraviti umjetničko djelo.

Gospodin nam, nastavio je, nudi model „umijeća brige“, ono što izvlači najbolje iz ljudi brinući se za njihove najkrhkije i manje savršene aspekte.

Brinite se za studente, ne tražite trenutne rezultate, već u sigurnoj nadi da, kada ih pratite i molite za njih, čudesa će niknuti, naglasio je papa Franjo.

Hrabrost za prevladavanje borbi

Sveti Otac pozvao je sveučilišne kapelane da djeluju hrabro dok nastoje njegovati radost evanđelja u sveučilišnom okruženju.

Istaknuvši Marijinu hrabrost u njezinom pristanku na Božji poziv da rodi Njegovog Sina, Papa je rekao da posao pastoralnih djelatnika uključuje pomaganje ljudima da prevladaju unutarnje borbe usredotočujući se na ono što je najvažnije u životu.

Hrabrost nam omogućuje da premostimo čak i najdublje ponore, poput straha, neodlučnosti i alibija koji nas sprječavaju da djelujemo i koji potiču nedostatak predanosti, istaknuo je rimski biskup.

Razmjena resursa

Na kraju je Sveti Otac izrazio zahvalnost za uzajamnu velikodušnost iskazanu na susretu.

Rekao je da je nekoliko sveučilišta i pojedinaca financijski pridonijelo pomažući i realizirajući potrebitima da pohađaju nastavu, a koji zbog nedostatka sredstava ranije to nisu mogli.

To je način koji nas podsjeća da trebamo jedni druge, zaključio je Papa, istaknuvši da uvijek imamo nešto vrijedno za pružiti.