Europska konferencija isusovačkih provincijala (JCEP) objavila je 14. veljače da je generalni poglavar Družbe Isusove, o. Arturo Sosa, imenovao hrvatskog isusovca o. Dalibora Renića sljedećim predsjednikom te Konferencije, sa sjedištem u Bruxellesu.

O. Renić ima 46 godina, a od 2017. godine je provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Službu treba preuzeti nakon isteka provincijalskog mandata u Hrvatskoj, odnosno koncem kolovoza 2023. godine, navodi se na službenoj mrežnoj stranici JCEP-a. 

Europska isusovačka konferencija sastoji se od 16 provincija. Obuhvaća oko 3500 isusovaca, koji djeluju na području Europe, Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Srednje Azije, a pomažu im tisuće laika suradnika u raznim apostolskim djelima.

Zadaća je Europske konferencije isusovačkih provincijala poticati suradnju među provincijama i promicati zajednički pristup apostolskim izazovima, u službi općeg poslanja Družbe Isusove da naviješta Kristovu radosnu vijest. U Bruxellesu, političkom središtu Europske unije, zagovara relevantne ciljeve u europskim institucijama, kroz Isusovački europski socijalni centar (JESC).

Ondje je također sjedište europskog ureda Isusovačke službe za izbjeglice. Konferenciji je povjerena skrb za poučavanje vjeronauka u Europskim školama i pastoralna koordinacija Europske kapele. Konferencija podržava oko dvadeset isusovačkih mreža i projekata u različitim područjima poslanja, uključujući duhovnost, obrazovanje i pastoral mladih te intelektualni i socijalni apostolat. Ujedno koordinira centre za formaciju isusovačkih kandidata u Europi.

Uz spomenute apostolate, pod izravnom upravom predsjednika Konferencije je isusovačka zajednica Sv. Benedikta u Bruxellesu, treća probacija u Libanonu i isusovačka zajednica u Turskoj. Također je član šireg savjeta generalnog poglavara Družbe Isusove.

O. Renić je stupio u Družbu Isusovu s 19 godina. Filozofiju je studirao na isusovačkom Fakultetu u Zagrebu i doktorirao na Milltown Institutu u Dublinu. Teologiju je završio na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Treću probaciju obavio je u Manili, na Filipinima. Na Sveučilištu u Zagrebu, Fakultet filozofije i religijskih znanosti, postigao je zvanje izvanrednog profesora filozofije. Bio je član savjeta Europske isusovačke konferencije od 2017. do 2020., a član je Vijeća Hrvatske redovničke konferencije od 2020. Član je Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Hrvatske biskupske konferencije.