Na istočnom dijelu Zagreba nalazi se velika zgrada koja je nekada bila ispunjena radnicima, a danas njome odzvanja dječji smijeh. U njoj se nalaze tri ustanove Roditeljskog instituta za odgoj i obrazovanje (RINO) – vrtić, Osnovna škola „Ružičnjak“ i Osnovna škola „Lotrščak“.

Ovo su prve odgojno-obrazovne institucije u Hrvatskoj u kojima su na prvom mjestu roditelji.

„Cilj ovih škola je odgojiti radosne i zrele, odgovorne ljude, a da bi to bilo moguće, ključna je suradnja roditelja i škole. Zato kažemo da su nam roditelji tako važni. Naše vrijednosti i ciljevi moraju biti jednaki kako bismo jedni drugima mogli biti produžena ruka – škola roditeljima u odgoju, a roditelji školi u obrazovanju“, poručuju iz povjerenstva za upise u OŠ Ružičnjak.

RINO škole njeguju personalizirani pristup, što znači da prate i podržavaju cjelokupni razvoj djeteta – intelektualni, karakterni i duhovni. Rad na karakteru odvija se pomoću mentorstva koje je ključno i za suradnju roditelja i škole.

„Mentorica je most između roditelja i škole. Ona redovito razgovara i s učenicom i s roditeljima. S učenicom razgovara o tome kako je u školi, kako je kod kuće, kako se slaže s prijateljicama u razredu i potiče ju na rast u vrlinama preko konkretni zadatka koje na mentorstvu dogovaraju. S roditeljima mentorica razgovara o trenutnim izazovima u odgoju djevojčice te postavljaju zajedničke odgojne ciljeve“, objasnila je koordinatorica cjelovitog odgoja Maria Rosario Abellanes.

U OŠ Ružičnjak vrline se razvijaju strukturirano i isplanirano. Učiteljica Jelena koja sudjeluje u radu Povjerenstva za vrline je opisala kako to izgleda: „Svaki mjesec posvećen je jednoj vrlini, na primjer urednosti, marljivosti ili velikodušnosti. U skladu s tim, škola je uređena plakatima s podsjetnicima na tu vrlinu i poticajnim mislima o njoj, učenice o toj vrlini razgovaraju s mentoricom i osmišljavaju konkretne zadatke za vježbu tih vrlina, a na rast u vrlinama pozivamo i cijele obitelji; roditelje obavještavamo koja nam je vrlina aktualna te im nudimo ideje kako mogu o toj vrlini razgovarati s djecom i rasti u njoj kao obitelj.“

Foto: OŠ Ružičnjak

Duhovnik osnovne škole „Ružičnjak“ je don Joseph Peguera Poch, svećenik Opusa Dei. On na poseban način njeguje duhovni rast učenica uz podršku vjeroučiteljica. Svaki ponedjeljak je na raspolaganju učenicama. Škola ima svoju kapelicu u koju se djevojčice mogu doći pomoliti, pročitati duhovno štivo, ispovijedati se ili doći na misu. Molitvenim planom škole njeguje se svijest o posvećivanju pomoću svakodnevnog rada i savjesnog izvršavanje svojih obaveza.

Posebnost škole je i u tome što sve učenice nose uniformu. Svrha uniformi je jačati osjećaj pripadnosti školi, ali i svijest o tome da smo svi jednako vrijedni. „Roditelji naših učenica vole uniforme jer, kažu, njima štede jutarnje vrijeme pripreme za školu, a prikladnije su i za obiteljski budže“, dodala je školska psihologinja koja sudjeluje u svim informativnim razgovorima za roditelje.

Razloge za diferenciranost škole također je pojasnila školska psihologinja: „Želimo školu u kojoj svi imaju jednake mogućnosti i prilike. Primjećujemo da se u našoj školi djevojčice lako odlučuju za aktivnosti koje nisu tipične za žene – na primjer, za pohađanje robotike kao izvanškolske aktivnosti koju nudimo. Isto tako u našoj bratskoj školi „Lotrščak“ dječaci vole igrati nogomet i pohađati robotiku, ali imaju i dječji zbor i domaćinstvo.“

Kao prednost diferenciranosti psihologinja je istaknula i mogućnosti prilagodbe metoda koje se koriste u nastavnom procesu djevojčicama, odnosno dječacima: „Nastavni sadržaji su jednaki i za dječake i za djevojčice, jednaki su kao u državnim školama iako pazimo da sve što učenice uče, čitaju i gledaju u školi bude u skladu s naukom Katoličke Crkve. Međutim, diferenciranost nam omogućava da nastavni proces učinimo zanimljivijim djevojčicama, odnosno u OŠ „Lotrščak“ dječacima. Djevojčice vole analizirati, komentirati, kreativno se izražavati i surađivati dok dječaci lakše uče pomoću aktivnosti izrađivanja, tjelesne aktivnosti i dozu natjecanja.“ RINO škole žele roditeljima pružiti mogućnost izbora koji do sada nije postojao jer u Hrvatskoj nije bilo diferenciranih škola.

Do kraja lipnja traju upisi u OŠ Ružičnjak.

Koraci pri upisu kćeri u OŠ Ružičnjak dostupni su na mrežnoj stranici škole.

Sve što vas zanima, a da niste imali prilike saznati u ovom članku, možete saznati na informativnom razgovoru za roditelje koji je prvi korak za sve one koji razmišljaju o upisu kćeri u OŠ Ružičnjak.

* Sponzorirani članak