Inicijativa „Antunovski hod za mlade” održana je u petak 7. lipnja. Mnogobrojni mladi hodočasnici hodali su od svetišta sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu sve do svetišta sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Na trgu je održan igrokaz putem kojeg su mladi vjernici komunicirali prisutnima snagu svoje vjere.

Program hodočašća započeo je u 18 sati na Svetom Duhu gdje su mladi imali mogućnost čašćenja relikvija sv. Antuna Padovanskog nakon čega je uslijedila večernja misa.

Nakon mise započeo je „Antunovski hod za mlade”. Mnogobrojni mladi zaputili su se prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje je održana ulična evangelizacija u obliku animacijskih pjesama i igrokaza kojim su mladi prikazali svoju vjeru i Isusovo preuzimanje čovjekovih grijeha.

Zatim je uslijedio hod do samostana hercegovačkih franjevaca u Dubravi gdje se molila molitva Večernje sv. Antuna te su hodočasnici nastavili prema svome cilju, odnosno svetištu sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.

Organizatori Hoda mladih sv. Antunu i zaslužni za realizaciju te ideje su fra Stjepan Brčina uz podršku župnika dvaju najpoznatijih svetišta sv. Antuna u Zagrebu, a to su fra Roko Bedalov, župnik župe sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu i vlč. Antun Sente, župnik župe sv. Antuna u Sesvetskim Selima.

“Božji Duh čini čuda u Crkvi i po Crkvi, nama njezinim krhkim članovima. Njegova su čuda uvijek dijelom vidljiva jer ono što Bog stvara u srcu svakoga čovjeka znano je samo Njemu, često nepotpuno i samom čovjeku. Imajući ovu stvarnost pred sobom teško mi je potpuno odgovoriti na pitanje kako je bilo? To znaju sudionici hoda, to znaju oni koji su promatrali hod kao prolaznici na našim ulicama ili pratili hod preko naših objava. S druge strane, ne mogu ne reći da ne vidim da je bilo odlično! Prvi Antunovski hod kojim smo željeli učiniti nešto više za naše mlade, za naše župe, grad bio je blagoslovljen prisutnošću mladih koji su se uključili svim srcem, kako to mladi znaju i mogu”; kaže fra Sthepan Brčina.

Dodaje kako su sudionici hoda pokazali dostojanstvo mladih koji mole, koji svjedoče, koji su otvoreni Bogu i Njegovu djelovanju u njihovim životima. Pokazali su zajedništvo i povezanost, otvorenost i radost, pokazali su da mladi imaju perspektivu i da nisu izgubljeni prepoznajući u Isusu Onoga koji je Njihov Put, Cilj, Istina koji im otvara putove u budućnost i daje jasnoću puta.

“Organizirajući Antunovski hod i sudjelujući u njemu prepoznavao sam sve ovo na licima sudionika, osjećao sam snažan zagovor sv. Antuna, skromnoga sveca koji uvijek donosi u naručju Isusa, pokazuje na Njega i upućuje na Njega. Tako je bilo i ove večeri. Hvala Bogu na daru Antunovskog hoda! Vjerujem da je ovo početak puta na kojem ću s mladima odgovarati Božjim poticajima i otvarati nove trenutke u kojima će mladi pronalaziti smisao svojega života i u kojima će njihova srca pronalaziti Boga koji je u Njima i s Njima. Hvala svim sudionicima, volonterima… mojoj subraći i svim svećenicima”, završava fra Stjepan Brčina.

IKA | Bitno.net