Okrugli stol 1

Uvodne pozdrave uputili su g. Andro Krstulović Opera, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, g. Ivan Munjin i dr. Željka Markić ispred udruge U ime obitelji te g. Luca Volonte, dugogodišnji zastupnik u talijanskom i europskom parlamentu.

„Cilj konferencije je doznati više o najboljim praksama jačanja obitelji kroz državne institucije, civilno društvo i odgoj djece, međusobno povezati ljude koji se na različitim područjima zalažu za obitelj te naglasiti da je upravo obitelj ključ i demografskog i ekonomskog oporavka Hrvatske“, naglasio je Ivan Munjin, predsjednik organizacijskog odbora, otvarajući konferenciju.

Prof.dr.sc. Aleksandra Korać Graovac, sa Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održala je predavanje o tome zašto bi državi trebalo biti u interesu štititi brak – dokazujući kako su brak i obitelj institucije iznimno važne za svaki narod i državu.

Mađarska ministrica za obitelj i mlade, Katalin Novak, održala je predavanje o mađarskim ekonomskim, demografskim i socijalnim mjerama potpore obiteljima.

„Mađarska je odredila da je cilj obiteljske politike omogućiti bračnim parovima da imaju onoliko djece koliko žele te da država, zajedno s obitelji nosi ekonomski teret podizanja djece, jer su djeca koju roditelji imaju iz ljubavi istovremeno izvor gospodarske snage svake zemlje“, komentirala je izlaganje ministrice Novak dr. Željka Markić, članica upavnog odbora udruge U ime obitelji.

Prof. dr. sc. Josip Šimunović, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govorio je o bitnim vrednotama za brak i obitelj prema Europskom istraživanju vrednota, koji je napomenuo kako su u Republici Hrvatskoj vjernost, spremnost na raspravljanje o problemima koji se pojave između supružnika i djeca i dalje ključne vrednote za uspješan brak.

Obiteljska poduzeća čine 50% tvrtki u Hrvatskoj, a neki od najuspješnijih hrvatskih gospodarstvenika, Ilija Tokić i Ivan i Mirjana Topčić, govorili su o primjerima dobre prakse obiteljskog poduzetništva, te zašto je obiteljsko poduzetništvo stup svakog snažnog gospodarstva.

Na okruglom stolu ”Snage i izazovi s kojima se obitelj susreće u suvremenoj Europi”, sudjelovali su Katalin Novak, mađarska ministrica za obitelj i mlade, Luca Volonte, izvršni direktor Novae Terae fundacije iz Italije, Martin Dilong, izaslanik potpredsjednika slovačkog parlamenta, prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Andreea Popescu, iz Europskog centra za zakon i pravdu iz Belgije.

Konferencija se nastavlja i danas te nizom radionica završva u kasnopopodnevnim satima. Ignasi Grau, iz OIDEL-a, Međunarodne organizacije za razvoj slobode odgoja iz Geneve, održat će predavanje o ”Indeksu slobode odgoja.” Teolog Corbin Gams s Papinskog sveučilišta Heiligenkreuz iz Austrije održat će predavanje o važnosti kršćanske misije u spolnom odgoju mladih. Prof.dr.sc. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će predavanje o stambenim izazovima mladih obitelji.

Bitno.net