Don Luka Šustić, mladomisnik Zadarske nadbiskupije, slavio je mladu misu u svojoj rodnoj katedralnoj župi sv. Stošije u zadarskoj prvostolnici u nedjelju 8. srpnja u zajedništvu s još trojicom ovogodišnjih mladomisnika Zadarske nadbiskupije i nekoliko drugih svećenika.

Bila je to prva mlada misa u zadarskoj katedrali nakon 57 godina, kad je katedralni mladomisnik bio don Milivoj Bolobanić, ali on nije bio rodom iz te katedralne župe, nego s Oliba.

Propovijedao je don Tomislav Sikirić, župnik župe Kraljice Mira na zadarskim Stanovima i dekan dekanata Zadar Istok, Šustićev mentor koji je podučavao don Luku kao đakona župničkoj službi na Stanovima gdje je pastoralni suradnik. Proslava je počela procesijom svećenika i asistencije od sakristije, Trgom sv. Stošije do ulaznih vrata katedrale gdje je Luku dočekala njegova majka Nevenka. Šustićevo svećeničko geslo je: ‘Tako ću te slaviti za života, u tvoje ću ime ruke dizati’ (Ps 63,5).

U svjetlu Pavlove poslanice Korinćanima, don Tomislav Sikirić u homiliji je istaknuo da je važno da se svećenik u navještaju Božje riječi ne uzoholi i ne pripisuje sebi čast koja pripada Bogu. Njegova snaga mora biti Krist. „Jedino kad je Krist naša snaga, kad u njegovo ime živimo svoj kršćanski život i svećenstvo, u njegovo ime propovijedamo, tada smo na putu Božjem i Bog po nama čini silna djela. U suprotnom, čovjek čovjeka uništava”, istaknuo je don Tomislav.

Mladomisnika je potaknuo da dopusti Bogu da mu očituje svoj plan za njegov život i da bude ustrajan u propovijedanju evanđelja bilo zgodno ili nezgodno vrijeme.

IKA | Bitno.net