U ime obitelji

Na današnjoj konferenciji za medije građanska inicijativa “U ime obitelji” objavila je kako je skupila više od 710.000 potpisa za referendum o braku. Time su još jednom istaknuli kako se ovime pokazuje volja građana da se održi, kako su naglasili, prvi građanski referendum na ovu inicijativu.

Kako javlja Večernji list, Lino Zonjić posebno je istaknuo da ova inicijativa nije homofobna te da ne ide protiv ikoga, kako im se ovih dana pokušava nametnuti. Odvjetnik inicijative Krešimir Planinić kazao je pak da je inicijativa zadnjih 15-ak dana bila suočena s nedemokratskim djelovanjem pojedinaca iz izvršne vlasti.

– No, građani su to prepoznali pa je nakon toga došlo do novog vala potpisa građana. Iako se pravna snaga referenduma sada dovodi u pitanje, posve je jasno da je referendumsko izjašnjavanje obvezno. Zamolili smo predsjednika Josipovića da se nedvosmisleno izjasni koja je pravna snaga referenduma. Referendum je izravni instrument demokracije i onaj tko to ne poštuje, ne poštuje sam Ustav – kazao je odvjetnik Planinić dodavši da će organizacijski odbor inicijative u iduća dva do tri tjedna prikupiti sve popisne knjige te će ih potom, kada sve bude kompletirano, predati u Sabor.

Željka Markić izjavila je pak da je akcija ove inicijative pokazala kako se samo u dva tjedna može postići to da se različiti ljudi različitih vjeroispovijesti, svjetonazora, zanimanja i ostalog mogu ujediniti oko jednog pitanja koje smatraju važnim.

– Cilj ove inicijative i akcije bio je povećati mir građana u Hrvatskoj, a želja nam je i to da političari znaju i shvate da se glas naroda mora čuti i uvažavati – kazala je Markić.

Na pitanje očekuje li da će, u slučaju da Sabor ne raspiše referendum to učiniti predsjednik Josipović, koji također ima ovlasti za to, Markić je zaključila kako očekuje da će Sabor poštovati zakone i Ustav te raspisati referendum.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Bitno.net