ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Najčešći razlozi zlostavljanja na hrvatskom internetu: Fizički izgled i katolička vjera

Najviše verbalnog nasilja u Hrvatskoj na internetu događa se zbog fizičkog izgleda ili prakticiranja katoličke vjere, pokazalo je istraživanje Portal EduCentra koje je prenio Narod.hr.

Foto: www.pixabay.com

Prema tom istraživanju, 72 posto ispitanika u Hrvatskoj nije doživjelo nikakvo nasilje na internetu, a od preostalih 28 posto koji jesu najveći dio opada na izrugivanje u svezi fizičkog izgleda (11 posto), te pripadnost i prakticiranje katoličke vjere (8 posto).

Kako piše stranica Narod.hr, “to razbija stereotip koji se stvara godinama da su na internetu najviše izvrgnuti nasilju i poruzi neke druge društvene skupine”.

Izrugivanje vršnjaka na društvenim mrežama sve je češća pojava, najviše usmjerena na fizičke slabosti i probleme s težinom, pokazala je anketa o nasilju na internetu koju je proveo Portal EduCentar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 600 ispitanika pokazalo je kako mnogi mladi rabe internetske platforme za izrugivanje vršnjacima, jedanaest posto ispitanika izrugivano je zbog fizičkih osobina i problema s kilogramima, izvijestio je Portal EduCentar.

Dio ispitanika, njih 8 posto, bilo je ismijavano zbog vjerskih uvjerenja, posebno jer su kršćani. Često ih se nazivalo “konzervativnima i nazadnima”.

Najmanji dio ispitanika, njih 3 posto, doživjelo je ismijavanje zbog socijalnog statusa.

Drugim vrstama nasilja i izrugivanja, poput ljubomore, nepopularnosti, odabira političkih opcija i posla, bilo je izloženo 6 posto ispitanika.

Bitno.net


Objavljeno: 7. travnja 2017.

Možda vam se svidi