Izuzetno uspjela i ovogodišnja korizmena akcija Zadarske nadbiskupije za kupnju ultrazvučnog aparata za novorođenčad zadarske Opće bolnice, u iznosu od 250.000 kn, dobila je svoj epilog na blagdan sv. Luke u utorak 18. listopada, kad je zadarski nadbiskup Želimir Puljić na Odjelu neonatologije Opće bolnice Zadar blagoslovio aparat. Pretragu s tim aparatom godišnje u Zadru učini 350 djece, kao prvi ultrazvuk, a uslijede i sljedeće kontrolne pretrage. Blagoslov je bio prigoda pomoći i proslaviti život te saznati potrebe Odjela i demografski trend u Zadarskoj županiji.

Događaju su nazočili dr. Željko Čulina, v.d. ravnatelja Opće bolnice Zadar, dr. Branko Dukić, pročelnik Službe za ginekologiju i porodiljstvo, dr. Linda Pavić, voditeljica Odjela neonatologije, dr. Zdenko Matas, voditelj Odjela ginekologije te medicinske sestre.

Ravnatelj Čulina je u ime djelatnika Opće bolnice zahvalio Zadarskoj nadbiskupiji na inicijativi i svima koji su sudjelovali.

„Želja djelatnika bolnice je pružiti pomoć, ne samo odraslima nego svima, osobito novorođenim bolesnima. Aparat koji smo dobili uvelike će pomoći djelatnicima neonatologije da pruže pomoć, da ranije dijagnosticiramo poremećaje djece i da ih bolje liječimo”, rekao je dr. Čulina. Nadbiskup Puljić zahvalio je Bogu za sve koji su sudjelovali u korizmenoj akciji i time pridonijeli boljem stanju u bolnici, za zdravlje djece, dakle i cijelom društvu.

„Sv. Ivan Pavao II. koji je i sam bio na liječenju u bolnici s pravom je rekao da je bolnica svetište patnje. Kad god se nađemo u takvoj prilici da pogledamo čovjeka u nevolji i potrebi da mu se pomogne, osjećamo strahopoštovanje pred ljudskim bićem, prema najmanjima, ali i prema starijima i u teškim bolestima. Sa sviješću strahopoštovanja pred životom, zahvalni Bogu za zdravlje i za sve što bolnice pružaju ljudima u liječenju, zazivamo Božji blagoslov na aparat koji će služiti djeci, kako bi bio na dobro svima koji će se njime koristiti”, rekao je mons. Puljić, blagoslovivši aparat kao pomagalo u napretku života koje pridonosi spoznaji kako je Bog čudesan u svim djelima. Čestitao je i zahvalio liječnicima koji gorljivo služe u liječenju života. I dr. Linda Pavić je zahvalila svim ljudima dobre volje koji su pomogli akcijom.

Kako prenosi Zadarski list, upravo je dr. Pavić pokrenula inicijativu za nabavu novog ultrazvuka jer se malo prije nove godine ultrazvuk za najmlađe pacijente, star 20 godina, pokvario.

“Ove godine Opća bolnica je već kupila transportni inkubator pa sam, znajući kako neću moći dobiti i ultrazvuk, zvala don Josipa Lenkića i zamolila da se pokuša pokrenuti akcija. Taj nam je aparat jako važan u rodilištu prvenstveno u radu s akutno bolesnom djecom i kasnije i na kontrolama koje za takvu djecu vršimo ovdje ambulantno sve do 3, a ponekad i 6 mjeseci djetetova života. Poslije će nam služiti i za pregled kukova jer će to uskoro biti obvezno u okviru nacionalnog programa. Važno je što je aparat pokretan pa ga možemo koristiti u inkubatoru, pretraga je kratkotrajna, nije štetna ni bolna, a otkriva traume, malformacije, infekcije, ozljede. Oko 350 djece godišnje koristi taj aparat samo za prvi pregled”, kazala je dr. Pavić.

Prosjek poroda u zadarskom rodilištu je 120-130 djece mjesečno, ovoga rujna je rođeno 157 djece. Godine 2015. u Zadru je rođeno 1537 djece.

Nadbiskup Puljić zahvalio je svim vjernicima, svećenicima u župama koji su animirali župljane da daju prilog, ljudima dobre volje, djeci u školama i vjeroučiteljima, poduzećima, općinama i gradovima.

„Sve se htjelo senziblizirati za tu potrebu. To je jako korisno humanitarno i pastoralno djelo. Usprkos ekonomske krize, uvijek je dobar odaziv ljudi u akciji. To je plod puno ručica. Neka Bog blagoslovi takve akcije i ubuduće”, rekao je mons. Puljić.

IKA | Bitno.net