PuljicFoto: IKA
„Raduj se, zemljo Hrvatska! Jer ovim današnjim činom završava tvoja dugogodišnja muka oslobodilačkog rata, poraća i svih teških godina koje smo proživljavali, ne samo u tegobnom ratu okupacije, nego i u poratnom vremenu kad su se različite teorije iz naše domovine i inozemstva širile oko kvalifikacije svega što se kod nas događalo. Uistinu, imamo se pravo svi radovati, zbog toga što je činom oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču konačno završen obrambeni rat”, rekao je predsjednik HBK mons. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, na konferenciji za medije u zadarskom Ordinarijatu u petak 16. studenog.

„Ne daj Bože da je ostala na snazi kvalifikacija prvostupanjske presude, nosili bismo dugo stigmu koje bismo se teško oslobodili desetljećima”, poručio je mons. Puljić. Istaknuo je da je zadaća medijskih djelatnika to objavljivati, zahvaljivati svima koji su pomogli da se ovo dogodi: institucijama koje su bile angažirane oko donošenja i iznošenja istine, svjedočenjima, medijima koji su pozitivno pisali o tome, svećenicima koji su činili što je u njihovoj kompetenciji, boriti se molitvom za istinu i pravdu. „Isplatilo se” rekao je zadarski nadbiskup. Izrazio je iznenađenje oslobađajućom odlukom suda za sve točke optužnice. „Nismo to očekivali. I lanjska presuda nam je stavila određenu sumnju ‘Bog zna kako će biti’. Bili smo sigurni da neće biti onolika kazna, očekivali smo smanjenje, ali oslobađanje ne. U tom vidu, vjerujem da je to Božje djelo! Ali i puno elemenata je tu. I mi se radujemo tome!”, rekao je mons. Puljić.

Što se tiče nastojanja onih u domovini koji su bili na tragu prvostupanjske presude, mons. Puljić je rekao: „Budući da je Haški sud bio politički intoniran, onda su i političari u tome, nažalost, gledali svoje interese i bodove. Mislim da sad oni koji su svjedočili, pomagali ili u nekom drugom smislu sudjelovali da ne dođe na vrijeme ova pobjeda, ako imaju imalo obraza, mogu se samo stidjeti i tražiti ispriku. To mi je žao. Ali, radujem se da je konačno pravda i istina pobijedila”, poručio je nadbiskup Puljić i zaključio: „Nadbiskupija smo u kojoj je Ante Gotovina dao nezamjenjivi doprinos našoj slobodi i želimo zahvaliti Božjoj providnosti za to što se dogodilo”. Misa zahvalnica koju će predvoditi mons. Puljić će biti na blagdan sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra, u subotu 24. studenog u 10 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru. U nedjelju, na svetkovinu Krista Kralja, nadbiskup poziva svećenike u Zadarskoj nadbiskupiji da u svim župama misom zahvale Bogu za dar oslobađajuće presude pjevanjem svečanog ‘Tebe Boga hvalimo’. (ika/bitno.net)