„Draga braćo i sestre u Kristu,

u javnosti se proširila obavijest da će se, navodno, u nedjelju, 13. svibnja 2018. godine, u  jednome necrkvenom prostoru u Zagrebu održati ‘podjela sakramenta potvrde po tradicionalnom obredu’ te da bi djelitelj bio mons. Bernard Tissier de Mallerais iz ‘Svećeničkoga bratstva sv. Pija X.’

Budući da ta obavijest uvelike može zbuniti i uznemiriti vjernike, ovime upozoravamo da, prema Zakoniku kanonskog prava, sakrament  svete potvrde podjeljuje dijecezanski biskup osobno, ili se on ima pobrinuti da ga podjeli drugi biskup ili neki od dijecezanskoga biskupa ovlašteni prezbiter.

Stoga smo dužni, jasnoće radi, upozoriti vjernike Zagrebačke nadbiskupije da mons. Tissier de Mallerais pripada ‘Svećeničkomu bratstvu svetoga Pija X.’, koje nije u potpunom zajedništvu s Katoličkom Crkvom te dotični biskup nema dozvolu za podjeljivanje sakramenta svete potvrde na području Zagrebačke nadbiskupije, a taj biskup uopće nema ni legitimitet za podjeljivanje sakramenta svete potvrde u Katoličkoj Crkvi. Budući da taj događaj organiziraju oni koji nisu u potpunom zajedništvu Katoličke Crkve, svi koji bi u njemu sudjelovali izlažu se opasnosti da se i sami isključe iz potpunog zajedništva Katoličke Crkve.

U ovome vremenu liturgijske godine u župnim crkvama diljem Nadbiskupije slavi se sakrament potvrde koji utiskuje biljeg i kojim se kršteni obogaćuju darom Duha Svetoga i savršenije  povezuju s Crkvom. Taj sakrament krštene jača i čvršće obvezuje da riječju i djelom budu Kristovi svjedoci te da šire i zastupaju istine svoje vjere.

Ujedno se združujemo s Isusovom molitvom ‘da svi budu jedno’ (Iv 17, 21) i s molitvom Crkve koja nastoji ostvariti potpuno zajedništvo sa spomenutim Svećeničkim bratstvom, ali istodobno nam je obveza, dok se to zajedništvo ne ostvari, o takvom slučaju obavijestiti svoje vjernike.

I ovom prigodom ističemo da se vjernici koji žele slaviti liturgiju po izvanrednome obliku mogu priključiti zajednici koja se u našoj Nadbiskupiji okuplja u crkvi Krista Kralja u Zagrebu na Mirogoju i koja je u potpunom zajedništvu Katoličke Crkve.

Iščekujući proslavu svetkovine Duhova, pozdravljam vas u snazi Duha Svetoga.“

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije | Bitno.net