Zahvalno euharistijsko slavlje na Staru godinu u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima Valentinom Pozaićem, Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, te kanonicima i prebendarima, kao i drugim svećenicima grada Zagreba.

Na početku mise kardinal je istaknuo kako je ovo zahvalu Bogu na kraju godine, a najispravniji stav čovjeka pred Bogom je upravo stav zahvalnosti.

Večeras radosna srca dajmo Bogu hvalu: zahvaljujemo mu što smo živi, zahvaljujemo mu za ovu godinu koja je na kraju, kao i za ovo vrijeme koje nam je dao i za dobra koja smo primili, rekao je kardinal Bozanić.
U prigodnoj homiliji biskup Valentin Pozaić podsjetio je na događaje koji su obilježili proteklu godinu kako sveopću, tako i mjesnu Crkvu.

Od brojnih službi kardinala Bozanića u Vatikanu i po Europi posebno je spomenuo kako je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić početkom srpnja imao čast biti delegat Svetoga Oca na proslavi u Velehradu, u Češkoj o 1150. obljetnici dolaska svete braće Ćirila i Metoda među Slavene. Napomenuo je kako je to događaj koji ima značenje i u povijesti Hrvata.

Od velikih slavlja spomenuo je proslavu 1700. obljetnice Milanskog edikta u župi sv. Jelene Križarice majke cara Konstantina u Gospićko-senjskoj biskupiji pod predsjedanjem kardinala Bozanića.

Također je istaknuo i slavlja u Zagrebačkoj nadbiskupiji, i to 50 godina Glasa Koncila koji je bio i ostao jedinstven i značajan glas u povijesti Crkve u Hrvata, te 80. obljetnicu organizirane djelotvorne ljubavi, tj. Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.
Svećenički dan klera Zagrebačke nadbiskupije održan je u Vukovaru, a nazvan je hodočašćem blagoslova, a velik broj svećenika bio je prisutan i na beatifikaciji svećenika Miroslava Bulešića u Puli, rekao je biskup Pozaić. Nadalje je istaknuo kako je u prošloj godini nadbiskupija bila blagoslovljena novim zvanjima za oltar, i to s četiri svećenika i pet đakona, dok su u Bogoslovno sjemenište ušla 33 kandidata za svećenike, od kojih 17 za Zagrebačku nadbiskupiju.
Podsjetio je i na novost u pastoralu – kateheze za odrasle – koje je započeo kardinal putem interneta za cijelu nadbiskupiju, a nastavljaju župnici kateheza i molitvenim susretima, a velika je novost i Prva katolička osnovna škola u Gradu Zagrebu.

Govoreći o sveopćoj Crkvi, naglasio je kako je godinu Gospodnju 2013. obilježio jedinstven događaj u novijoj povijesti Crkve: papa Benedikt XVI. odrekao se svoje službe u Crkvi koju je započeo kao jednostavan i ponizan radnik u vinogradu Gospodnjem, te odstupio u toj istoj jednostavnosti i poniznosti, a darovan nam je novi jednostavni i ponizni Petrov nasljednik, papa Franjo.

Na kraju je istaknuo dan, 1. prosinca 2013. koji je upisan je u hrvatsku povijest po ishodu referenduma „brak je životna zajednica žene i muškarca”.

Na kraju ove kalendarske godine svatko od nas može i treba reći „Mea culpa”, i također „Te Deum laudamus”. Ova molitva zahvale neka bude vapaj za blagoslov u novoj godini. Svjesni smo odgovornosti, a djelom i bespomoćnosti. Prizivamo Riječ po kojoj je sve stvoreno, Riječ koja je čovjek postala, Riječ koja trajno prebiva među nama. Dopustimo da svemoćna Riječ djeluje slobodno u našem srcu, u obitelji, u društvu, da se iz dana u dan preobražava na hvalu i slavu Bogu, rekao je na kraju homilije biskup Pozaić.

Nakon pričesti, otpjevan je svečani Te Deum, a prije blagoslova kardinal Bozanić je po tradiciji zahvalio kanonicima, prebendarima i drugim svećenicima koji revno ispovijedaju u zagrebačkoj prvostolnici. Vjernike je pak potaknuo da rado pristupaju ispovijedi, jer „ispovijed nas najviše približava Bogu”.

Mi živimo s Bogom i ovaj prijelaz iz jedne godine u drugu doživljavamo u zajedništvu s Bogom, jer život vjernika nije prepušten slijepoj sudbini. Naš život vodi Bogu, i pozvani smo da mu se što više otvaramo. S tim raspoloženjem završavamo ovu godinu, otvaramo se novoj, jer vrijeme nam je Božji dar da zajedno s Bogom izvršavamo onaj zadatak koji nam je od Njega povjeren na zemlji, rekao je na kraju mise kardinal Bozanić.
Euharistijsko slavlje pjevanjem su uveličali Koralisti zagreb

IKA