U povodu uvođenja zdravstvenog odgoja u hrvatske škole oglasilo se i Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) koje okuplja medicinske sestre i druge djelatnike u zdravstvu u cilju stručno-duhovnog usavršavanja, zaštite zdravlja stanovništva te brige za zdravlje od začeća do naravne smrti.

Članice i članovi HKDMST-a prepoznaju potrebu i podržavaju uvođenje zdravstvenog odgoja u školski program, ali istodobno izražavaju neslaganje zbog manipulacija iznesenih u kurikulumu zdravstvenog odgoja te u potpunosti podržavaju stavove Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva o uvođenju zdravstvenog odgoja. Pozdravljaju suradnju interdisciplinarnog tima koji je stručno pristupio izradi kurikuluma, ali je pri tome izostavljen holistički pristup, dakle ne poštuju se stručno-medicinske znanstvene činjenice o tjelesnoj, psihičkoj i duhovnoj složenosti ljudske osobe. To je posebno izraženo u modulu koji se bavi spolnim odgojem. HKDMST smatra da bi takav pristup mogao dovesti do slobodnijeg pristupa u spolnim odnosima naše djece.

Potrebno je poslušati glas javnosti i kurikulum zdravstvenog odgoja izmijeniti u dijelu koji se bavi spolnim odgojem te bi nadležna tijela i resorni ministar trebali uvažiti demokratsku raspravu i do kraja stručno-medicinski obraditi tu temu, ne zaboravljajući pri tome da je zdravstveni odgoj i promicanje zdravlja uvršten u Plan i program mjera zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, ističe se u izjavi HKDMST-a koju potpisuje predsjednica Jelica Stipaničev Mustapić. (ika/bitno.net)