Politički analitičar Mate Mijić komentirao je u svojoj Reakciji nedavne izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o abortusu i zaključio kako su “političari koji se predstavljaju velikim vjernicima, a s druge strane lamentiraju o tzv. pravu na izbor zapravo puno nepošteniji i gori od onih koji su otvoreno za pobačaj”.

Podsjetimo, u nedavnome je razgovoru o postignućima svoga mandata predsjednica upitana i o abortusu. Tada je rekla sljedeće:

“Za mene život počinje od trenutka začeća do prirodne smrti. Međutim, isto tako podržavam život u svakom pogledu, uključujući i život žene, i pravo na izbor. Mislim da se zabranom pobačaja ne mogu riješiti problemi koje imamo.”

Mijić je sada ustvrdio kako je predsjednica ponovila svoje apsurdno stajalište o pobačaju iz kampanje.

“Ona je i za život, i za izbor, iako to kod pobačaja isključuje jedno drugo. Naime, kad bi sve majke birale život, pobačaja ne bi bilo. Budući da se na pobačaj odlučuju majke koje ne biraju život, nego terminaciju djetetova života, kad raspravljamo o pobačaju izbor znači smrt. Tako da se ne može biti i za jedno i za drugo”, rekao je u Reakciji.

Analitičar je rekao i kako je predsjednica sada dodala, u odnosu na ranije izjave, kako “podržava život u svakom pogledu, uključujući i život žene”.

“Naravno da svatko tko podržava život, podržava i ženske živote. Među abortiranom djecom ima puno djevojčica… No predsjednica je vjerojatno mislila na žene s neželjenom trudnoćom. U malom broju slučajeva kad trudnoća ugrožava život žene, nitko normalan ne misli da bi majka trebala biti primorana roditi i potpisati vlastitu smrtnu presudu. Doslovno nitko ne misli da bi društvo trebalo obvezati majku na takvu žrtvu. Iako bi mnoge dale život za svoje dijete. To je divno, ali mora biti stvar njihova izbora. Kao što dijete ima pravo na život, ima ga i majka. No u slučajevima u kojima život žene nije izravno ugrožen, a to je ogromna većina trudnoća, djetetovo pravo na život iznad je majčina prava na zglobove normalne debljine, vitku liniju i jutra bez mučnine. Normalna trudnoća ne ugrožava ženin život. Predsjednica bi to trebala znati jer je i sama rodila dvoje djece”, poručio je Mijić.

Analitičar je hrvatsku predsjednicu jasno opisao kao ‘pro-choice političarku’, naglašavajući kako bi bilo poštenije od nje da to ‘ne umata’.

“Isticanje vjere i podrške životu u kontekstu tzv. prava na izbor obična je dimna zavjesa za naivne birače koji padaju na folklor. Ako ste pro-life katolik, nemate ništa od toga što predsjednica sjedi u prvom redu crkve rezerviranom za političare na misnom slavlju povodom nekog velikog blagdana dok u isto vrijeme zagovara tzv. pravo na pobačaj. Ako vam je borba za nerođene važna, sjetite se toga na biralištu”, zaključio je.

Reakciju možete pogledati OVDJE, a dio o abortusu i predsjednici počinje na 4.29 minuti videa.

Bitno.net