Nestrpljivo iščekivana ‘obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima’ – Laudato TV, kreće s emitiranjem točno na Božić. O novom mediju na hrvatskoj medijskoj sceni koji će zasigurno donijeti nove informativne vrijednosti i sadržaje kakvih u Hrvatskoj trenutačno manjka razgovarali smo sa Ksenijom Abramović, direktoricom Laudato TV-a.

– Laudato TV započinje emitiranje neposredno nakon uspješno organiziranog koncerta duhovne glazbe ‘Progledaj srcem’ koji je doista novost na hrvatskoj glazbenoj duhovnoj sceni. Možete li reći nešto više o svom osobnom doživljaju tog koncerta i u kojoj mjeri on svojim konceptom najavljuje ono što nas čeka na Laudato TV-u?

Koncert ‘Progledaj srcem’ je zaista Bogom blagoslovljen događaj. Njegov duh je još živ i prisutan. Laudato kao organizator ima razloga biti zadovoljan zbog interakcije i sinergije koju smo doživjeli u Domu sportova, u odašiljanju i prijemu poruka koje su rečene i pjevane. Zahvalna sam Gospodinu zbog doživljenog, zadovoljna, oduševljena, ali važnije je kako su koncert doživjeli drugi njegovi sudionici. Osobito snažno mi je bilo čuti reakciju sudionika koji je rekao da je to što se događalo na koncertu doživio kao svoje krštenje u Duhu. Isus kaže, ‘Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam’. Ovdje nas je bilo četiri tisuće. Pa zamislimo koliki je to duh Njegove prisutnosti, a svi iskustvenog odnosa sa živim Bogom koji su pjevali kao da su izricali vlastite životne psalme – ne samo o radosti i ljepoti, nego i o svojim slabostima, kušnjama, bolima, ali sve prožeto predanjem Presvetom Trojstvu i Mariji u uvjerenju da oni drže naš život i prate nas.

Koncert na najbolji način pokazuje što Laudato televizija (LTV) želi poticati i promicati. Popularna duhovna glazba treba veću, jaču javnu podršku. LTV smatra svojom obvezom i dužnošću biti medij njene afirmacije. To je živa, svjedočka proslava Boga. Utjecaj glazbe na čovjeka je velik. Te su pjesme prava molitva, slava i zahvala, ispiti savjesti. One tješe, raduju, jačaju, pa su i vid pratnje čovjeku na njegovu duhovnom putu.

– Kako je zapravo došlo do ideje o pokretanju jedne ovakve televizije i kako je izgledao taj proces realizacije te ideje? Koje su bile glavne poteškoće s kojima ste se morali susresti?

Ideja o pokretanju ovakve televizije u Hrvatskoj prisutna je niz godina. Ta je želja tinjala i u raznim se krugovima isticala kao potreba. Zašto nije dosad realizirana, razlog je možda ponajviše financijske naravi. Ujedno je to odgovor i na Vaše pitanje koja je glavna poteškoća – ne bila, nego to je trajna pratnja ovog pothvata.

Ovaj projekt se ne poduzima radi materijalne koristi ili profita. Rad na takvoj televiziji je prvenstveno služenje Bogu, Crkvi i svome narodu, u želji da to što čini veliki dio našeg osobnog i života naroda, a to je katolička vjera, ima i televizijski kanal svog navještaja i tumačenja. Ovo je vrijeme medija, u Hrvatskoj je televizija jako praćen medij. Svaka stvarnost na ovom svijetu želi imati svoje platforme javnog promicanja, a kako li su to tek pozvani činiti kršćani, kojima je već u temelju poslanja riječ ‘vijest’. I to Radosna vijest! Po čemu je ta radost drugačija od drugih, što ona znači i kako se živi u redovitom djelovanju raznih struktura i karizmi Katoličke Crkve, nastojat ćemo pokazati.

San je to koji sanjamo devet godina, zadnje četiri okupljamo jednu jezgru djelatnika i suradnika oko portala laudato.hr koji nam zapravo utire put do televizije…

dom sportova 1

Prizor s koncerta ‘Progledaj srcem’. Foto: Laudato.hr

– ‘Obiteljska televizija s kršćanskim vrednotama’ opis je programskog koncepta televizije koju pokrećete. Što taj opis zapravo podrazumijeva? Koji su to programski sadržaji na koje ćete obraćati posebnu pozornost?

Naglasak je na obitelji jer smatramo da je ona temeljna stanica društva koja podiže ljude koji će sutra stvarati vlastite obitelji, kreirati međuljudske odnose na široj razini, zauzimati razne položaje i odgovornosti u društvu o kojima ovise tijekovi razvoja zemlje i naroda. Zato je pomoć obiteljima izvrsna investicija koja vraća zdravim i izgrađenim osobama raspoloživima u radu za korist šire zajednice.

Kad tom nukleusu društva, obitelji, dodamo kršćanski sadržaj, riječ je o potpunoj ponudi koja povezuje božansko i ljudsko i nudi istinske vrijednosne odgovore koji su pokretač istinitoga, lijepoga i dobroga, što je moto djelovanja LTV-a. Ta tri atributa privlačne su vrijednosti svim ljudima dobre volje. Želja nam je da LTV kao pozitivnu medijsku ponudu prepoznaju i svojom dožive svi ljudi, bez obzira na svjetonazor.

– Koliko sati programa će televizija emitirati na početku i na koji način će vas gledatelji moći pratiti?

U početku ćemo emitirati program pet sati dnevno, od 18 do 23 sata svaki dan, a isti program reprizirat ćemo u dva navrata cijeli dan sutradan. Laudato TV ima dopuštenje Agencije za elektroničke medije za emitiranje satelitom, kabelom i internetom na rok od deset godina. Gledatelji u Hrvatskoj LTV će moći gledati putem Hrvatskog Telekoma na MAXtv-u. Preko IPTV operatera emitirat ćemo i u BiH putem HT ERONET-a na HOME.TV-u.

Ovdje bih uputila poziv svim gledateljima drugih kabelovskih operatera s kojima nemamo još ugovorenu distribuciju signala: pišite im i pitajte ih kada će biti moguće gledati LTV na njihovim kanalima…?

Agenciji za elektroničke medije uputili smo zahtjev i za dobivanje koncesije za specijalizirani kršćanski televizijski kanal u zemaljskoj mreži za digitalnu regiju Zagreba i okolice unutar Multiplexa D (DVB-T). Agencija upravo provodi radnje za davanje koncesije, sukladno Zakonu o koncesijama (NN 143/12): procjenjuje vrijednost koncesije, izrađuje studiju opravdanosti davanja koncesije. Sve će procijeniti stručno povjerenstvo za koncesiju koje Agencija imenuje. Želja nam je ući u svaki dom u Lijepoj Našoj, ali moramo ići postupno jer nam to diktiraju financijske mogućnosti.

U planu nam je i emitiranje za dijasporu putem novih tehnologija u suradnji s Odašiljačima i vezama s kojima smo u pregovorima oko uvjeta distribucije.

– Koje su konkretne emisije na koje bi, po Vašem mišljenju, budući gledatelji vaše televizije trebali obratiti posebnu pozornost? Koji su Vaši osobni favoriti?

Svi koji se bave medijima, pogotovo s vlasničke strane, znaju da je televizija iznimno skup, višemilijunski projekt u kojem su najveće stavke distribucija programa i stvaranje vlastite produkcije. Stoga je razumljivo da ćemo u početku emitirati više vanjske produkcije, jer stvaranje vlastite produkcije zahtijeva izuzetno puno financijskih sredstava… Uspješno surađujemo s katoličkim televizijskim kućama poput EWTN-a i Centra Televisivo Vaticano. Međunarodna institucija SIGNIS, čiji smo član, puno nam pomaže u posredovanju na tzv. free marketu u kojem dolazimo do tzv. slobodnog programa, za koji ne moramo plaćati autorska prava. Neke sadržaje smo uz pomoć sponzora i otkupili… Tu posebno preporučujemo talijansku seriju Don Mateo koja će se emitirati svaku večer od ponedjeljka do četvrtka, s pričama punim humora, a koje će biti zabavne za cijelu obitelj. Radi se o izuzetnoj i nagrađivanoj uspješnici s talijanske državne televizije Rai 1.

U vlastitoj produkciji LTV nudi vjerske emisije  „Razlog nade“, „Minute za tebe“, „Katolički kalendar“, prijenos audijencije pape Franje u emisiji „Papa s nama“ te nedjeljni Angelus. Kreativnost i mudrost mladih katolika vidjet će se u emisijama „Zajedno u mladosti“ (ZUM), a u „Božanstvenoj komediji“ utiremo pravac novoj vrsti kreativne slobode. Emitirat ćemo animirane vjerske crtiće sinkronizirane na hrvatski jezik. Emisija „Dudo i prijatelji“ govori o sportskim uspjesima malih i velikih sportaša, ‘malih i velikih prijatelja’ hrvatskog olimpijca Dubravka Šimenca. Emisijom „Blagoslovljen tek“ kojoj je voditelj Rafael Dropulić Rafo potičemo okupljanje obitelji na zajedničko blagovanje i duh zajedništva… Tjedni vrtuljek” tjedna je informativna emisija za djecu kojoj je urednik Robert Kurbaša, a u trajanju 15 minuta zamišljena je kao pregled tjednih događanja iz zemlje i svijeta. Osobno, ne bih izdvojila favorita, svaka nudi svoju ljepotu. Preporučujem neka svatko pogleda i odabere emisiju prema svome afinitetu.

– U kojoj mjeri će Laudato TV pokušavati unijeti promjene na polju televizijskog informativnog programa u Hrvatskoj za koji ćemo se svi složiti da načelno premalo zastupa i prezentira kršćanske ili konzervativne vrijednosti? Hoće li, dakle, informativni program i obrada aktualnih političkih tema biti važan dio vašeg koncepta?

Svjesni smo toga što kažete. Isto tako, realno, treba reći da LTV ne može riješiti sve potrebe televizijskog prostora na način kako bi ga volio i trebao imati u ponudi katolik u Hrvatskoj. Potrebe su mnoge, a mi tek započinjemo, što je najvažnije. U informativnom spektru se pojavilo vrijednog prostora na lokalnim televizijama za mogućnost čuti i tu željenu, potrebnu ‘drugu stranu’. Sigurno je potreban još snažniji kršćanski pogled i u informativnom programu, ne samo kao konzervativna politička opcija.

LTV će ponedjeljkom emitirati „Prosudbe“, emisiju koja govori o važnim i aktualnim društveno-političkim temama. A svakodnevna petominutna emisija „Izdvojeno“ može se promatrati kao dašak informativnog televizijskog programa kojim se teži približiti široj javnosti informativne, korisne i poučne sadržaje.

Informativni program traži veliku redakciju i time je financijski najzahtjevniji… Mi krećemo polako, važno je krenuti pa ćemo polako rasti i u ovom izuzetno važnom programu jedne televizije.

Također, radimo na produkciji vlastitih dokumentarnih filmova koji otkrivaju teška razdoblja hrvatske prošlosti od Drugog svjetskog rata naovamo. Ulažemo u takve sadržaje jer je tema komunističkih zločina u Hrvatskoj još uvijek neistražena i nije ispravno znanstveno vrednovana. Još su žive rane obitelji koje su gubile bližnje u zlim postupcima koji se odražavaju na niz sadašnjih procesa u Hrvatskoj.

Upravo snimamo film o mučeniku ocu Dominiku Baraču za kojeg dominikanci žele otvoriti kauzu.

kse_papa1-1

Ksenija Abramović na Općoj audijenciji kod pape Franje. Foto: Laudato.hr

– Naposljetku, koja je Vaša poruka mogućim budućim gledateljima Laudato TV-a? Što je ono karakteristično što će moći naći na vašoj televiziji?

U želji da rastemo i budemo na korist svim ljudima gdje budemo gledani, ako se netko zapita kako podržati LTV, uz molitvu, to može učiniti i prijavom u Klub prijatelja LTV-a, na način da fizička ili pravna osoba odabere iznos i način uplate, odjednom ili u ratama, kojim nas želi podržati shodno mogućnostima. Učlaniti se može na stranici http://klubprijatelja.laudato.tv/ Priredit ćemo iznenađenja za članove Kluba prijatelja.

Želim istaknuti i podršku Hrvata u dijaspori, Americi, Kanadi, Australiji i diljem Europe. Zahvalna sam što smo inicijalna sredstva kojima je nabavljena tehnika dobili od Američke biskupske konferencije (USCCB) i međunarodne organizacije „Kirche in Not“. Hvala na moralnoj podršci i hrvatskim biskupima i apostolskom nunciju u RH mons. Alessandru D’Erricu bez čijih preporuka ne bismo dobili sredstva iz tih dvaju izvora. Na LTV-u će sav sadržaj biti karakterističan, zato što ga definira naša temeljna opredijeljenost – vjera u Boga, Isus Krist kao otkupitelj i spasitelj čovjeka, njegova zaručnica Katolička Crkva sa svim svojim bogatstvima. Redovitost poslanja Crkve nije dovoljno praćena u drugim medijima, zato je program LTV-a karakterističan – jer tu ćemo promicati Božju riječ, nauk Katoličke Crkve, predaju vjernih otaca i apostolsko nasljeđe. Oni nude odgovore na sva pitanja i današnjeg čovjeka, nude vrijednosti koje nisu moderne ni konzervativne, nego vječne.

Zahvaljujem i portalu Bitno.net na kolegijalnosti kojom prate pokretanje LTV-a i inicijative koje su tome prethodile. I na LTV-u ćemo moći surađivati i biti jedno drugome podrška, kako smo to kao kršćani pozvani činiti svi jedni drugima.

LTV želi biti u službi zajedništva ljudi, okupljeni u duhu temelja koji je kamen zaglavni istinske obnove čovjeka – to su Bog Otac, Isus Krist, Duh Sveti, Majka Božja Marija. Kao i toliki mučenici, blaženici i sveci koji su svojim životom, i po cijenu njegova tjelesnog gubitka na ovoj zemlji, bili u plemenitoj i dobrohotnoj službi svim ljudima i sveto su proslavljali Boga.

Dobro mijenja sve – Laudato TV!

Goran Andrijanić | Bitno.net