Uzra Zeya, pomoćnica američkog državnog tajnika Johna Kerryja, održala pojedinačne sastanke iza zatvorenih vrata, s vodećim dužnosnicima RH i LGBT pokreta

22. listopada 2013. na službenim stranicama američke vlade objavljeno je priopćenje kako Uzra Zeya, pomoćnica američkog državnog tajnika Johna Kerryja za pitanja demokracije, ljudskih prava i radništva, dolazi u Zagreb da bi sudjelovala na konferenciji Međunarodne lezbijske i gay asocijacije na temu obiteljskih prava LGBT osoba. Pomoćnica američkog državnog tajnika sudjelovat će u panel diskusiji o LGBT pitanjima na području Europe. Ostali sudionici ove diskusije su Stavros Lambrinidis, posebni predstavnik Europske unije za ljudska prava, i i Aurel Ciobanu-Dordea, direktor za temeljna ljudska prava i građanstvo Europske komisije.

Osim održavanja panel diskusije na ovako visokom  nivou, ILGA konferencija u Zagrebu prva je takva konferencija koju je otvorio predsjednik jedne države. Konferenciju Međunarodne lezbijske i gay asocijacije otvorio je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i održao prigodni govor o pravima LGBT osoba. Pokrovitelj konferencije je grad Zagreb, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je danas u gradskoj palači Dverce sudionike 17. godišnje europske konferencije ILGA 2013.

ILGA 2013 održava se u zagrebačkom hotelu Sheraton od 24. do 26. listopada te predstavlja najveći LGBTI političko-društveni događaj u Europi. Na konferenciji sudjeluje oko 300 LGBTI aktivista iz cijele Europe kao i predstavnici mnogih drugih organizacija i europskih institucija. Kako prenosi lezbijski portal Crol.hr, na konferenciji za medije okupili su se novinari iz Hrvatske, regije, SAD-a i europskih zemalja, „a naglasak je, očekivano, bio na mogućem referendumu o braku“.

Sanja Juras iz lezbijske udruge „Kontra“ „osvrnula se na aktualnosti u Hrvatskoj, konkretnije rekla je par riječi o pozadini inicijative „U ime obitelji“, najavi donošenja Zakona o životnom partnerstvu te saborskoj odluci o raspisivanju referenduma. „Vlada RH treba spriječiti referendum jer je obitelj pitanje ljudskih prava, a ako u tome ne uspiju onda ovo pitanje trebaju dovesti pred Ustavni sud. Ako im ni to ne uspije, onda ćemo to napraviti mi“, poručila je.“ – prenosi Crol.hr.

Jedan od proklamiranih ciljeva europskog ogranka ILGA kojemu posvećuju sve svoje napore je i nametanje restrikcija suverenim državama da brak definiraju kao zajednicu muškarca i žene.

ILGA je međunarodna organizacija kojoj je godinama bila zabranjena akreditacija pri UN-u zbog toga što je kao krovna organizacija obuhvaćala i udruge koje se bore za legalizaciju pedofilije. Zbog toga se se ova asocijacija u 90-im godinama pragmatično ‘riješila’ pedofilnih skupina poput NAMBLA-e, međutim nije odbacila njihove radikalne stavove. Udruge poput NAMBLA-e (Sjeverno-američka asocijacija za ljubav između muškaraca i dječaka) protestirale su protiv ovakvog odbacivanja navodeći da je NAMBLA bila jedna od najaktivnijih organizacija unutar ILGA-e te su njezini članovi pomogli u sastavljanju ustava ILGA-e i službenih stavova koje ILGA proklamira na temu seksualnih prava mladih.

Međutim, to nije bio jedini razlog zašto su Ujedinjeni narodi zabranjivali ILGA-i pristup tijelima UN-a. Da bi neka nevladina organizacija dobila akreditaciju pri UN-u najveći dio sredstava kojima se financira ta organizacija mora dolaziti iz doprinosa nacionalnih podružnica, donacija članova ili drugih sudionika iz nevladinog sektora. Intencija je da se time akreditacija dozvoli samo nevladinim udrugama iza kojih stoje stvarni građani te ih financiraju neprofitne organizacije. Stav UN-a je sljedeći: ukoliko su nevladine udruge u najvećem dijelu financirane od strane vlada, tada se više ne radi o nevladinim udrugama već o vladinim tijelima.

2012. godine izbio je skandal u Europi kada je pravni stručnjak za ljudska prava, J.C. von Krempach, razotkrio izvore financiranja europske ILGA-e. Otkrio je da u financiranju ILGA-e sudjeluju vlade u iznosu do 71%, i to Europska komisija koja financira 68% budžeta ILGA-e, a nizozemska vlada ostalih tri posto. Ostatak financiranja dolazi iz radikalno ljevih fondacija Georgea Sorosa, Sigrida Rausinga i jednog anonimnog donatora. Zbog svega ovoga UN je u prošlosti odbijao akreditirati ILGA-u, međutim u Ekonomskom i socijalnom vijeću dobile su prevlast europske zemlje koje su na kraju srušile odluku UN-a.

Budući da je Europska komisija, tijelo koje nadzire rad vlada država članica EU, najveći izvor financiranja jedne lobističke grupe, na taj način se postiže da institucije Europske unije lobiraju za vlastite stavove, a organizacije poput ILGA-e su sredstvo kojim se vrši pritisak na suverene države da se uzdrže od odlučivanja o pitanjima koja su isključivo u nadležnosti suverenih država. U prilog tome ide i činjenica da se pomoćnica američkog državnog tajnika Uzra Zeya jučer, 23. listopada, iza zatvorenih vrata sastala sa svim ključnim državnim dužnosnicima Republike Hrvatske koji imaju veze s LGBT pitanjima. Međutim, prednost pred dužnosnicima imali su ipak hrvatski LGBT aktivisti koji su s pomoćnicom američkog državnog tajnika imali sastanak zatvoren za medije na početku njenog radnog dana, u 8 i 30. Nakon toga Uzra Zeya sastala se s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović, ministrom Uprave Arsenom Baukom, pomoćnicom ministrice Milanke Opačić Majom Sporiš, predsjednikom saborskog Odbora za Ustav Peđom Grbinom, ministricom vanjskih poslova i prvom potpredsjednicom Vlade RH Vesnom Pusić te sa pomoćnicom ministrice vanjskih poslova za multilateralne poslove i globalna pitanja Vesnom Batistić Kos.

Još 2012. godine vlada SAD-a najavila je da će provođenje homoseksualnog plana i programa biti jedan od najviših prioriteta njihove vanjske politike, a sva tijela američke vlade u inozemstvu dužna su provođenje homoseksualnog plana i programa također učiniti svojim prioritetom.

Povrh toga, ministrica Vesna Pusić, koja je bila jedna od prvih govornika na ILGA konferenciji,  dala je skandalozni komentar na odluku saborskog Odbora za Ustav o raspisivanju referenduma o braku kao zajednici muškarca i žene. Pusić je kazala da će se založiti da se u Ustav uvede odredba da se o pravima manjina ne može odlučivati referendumom. „Da bi Ustav imao tu svoju funkciju koju mora imati, a to je da štiti prava manjina, pitanja prava manjina i ljudskih prava ne mogu se stavljati na referendum, jer u tom slučaju vrlo brzo ćemo doći do toga da se mogu ukinuti apsolutno sva prava manjina. Međutim, za to treba imati dovoljnu većinu da bi se Ustav mogao promijeniti”, rekla je ministrica Pusić.

Ministrica Pusić na ovaj način obmanjuje javnost jer bi prema njenoj izjavi Ustav imao ulogu zaštite prava isključivo manjina te bi većina bila prisiljena udovoljavati svakom manjinskom zahtjevu, samo zato jer se radi o manjini, te ne bi imala nikakav zaštitni mehanizam da se obrani od takvih zahtjeva. Slijedom toga bi iz političkog sustava koji počiva na demokraciji brzo skrenuli u totalitarizam. A na takvo opasno skretanje nažalost podsjećaju i ovakvi sastanci iza zatvorenih vrata visoke dužnosnice SAD-a i prijetnje Sanje Juras iz udruge „Kontra“ koja svojim izjavama potiče na rušenje ustavnopravnog poretka.

zdravstveniodgoj.com