Subraćo svećenici, redovnici i redovnice!

Dostavljam vam Poziv Hrvatske biskupske konferencije u vezi s predstojećim referendumom, koji je raspisan za nedjelju 1. prosinca 2013. godine, o unošenju u Ustav Republike Hrvatske definicije braka kao životne zajednice žene i muškarca. Stoga određujem kako slijedi:

1. Taj Poziv pročitajte vjernicima na svim euharistijskim slavljima na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 24. studenoga 2013. godine. Osim toga, s tim Pozivom upoznajte vjernike, kao i ostale ljude dobre volje i u drugim prilikama svoga pastoralnoga djelovanja. Na sam dan Referenduma, na koji ćemo izići upravo na prvu nedjelju došašća, pozovite da se vjernici odazovu te svojim glasom ‘ZA’ pridonesu očuvanju dragocjenoga dara braka i vrijednosti koje su ključne za dobrobit naše Crkve i hrvatske Domovine.

2. Ovime također određujem da se vjernici u župama i drugim zajednicama u četvrtak 28. studenoga 2013. godine u večernjim satima okupe na klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, moleći za obitelji i za sve ljude koji svojom odgovornošću na Referendumu mogu pomoći očuvanju dostojanstva braka kao životne zajednice žene i muškarca. Pohvalno je da se u župama, i u drugim danima koji prethode Referendumu, organizira molitva s pripadnim pobožnostima, a naročito molitva krunice Blažene Djevice Marije.

3. Neka se na dan Referenduma, na svim misama prve nedjelje došašća, 1. prosinca 2013. godine, u molitvi vjernika uključi i sljedeći zaziv: Gospodine, ti si u svojoj neizrecivoj mudrosti stvorio čovjeka na svoju sliku kao muško i žensko, a njihovo si zajedništvo ljubavi postavio kao sakramentalni znak svoje ljubavi prema Crkvi. Udijeli nam snagu da se u hrvatskome društvu zauzimamo za promicanje braka – životne zajednice žene i muškarca – i obiteljskih vrijednosti, molimo te.

4. Važno je ohrabriti vjernike da se odgovorno i bez ikakve zadrške uključe u demokratski proces referendumskoga odlučivanja kojim očitujemo istine naše kršćanske vjere i čuvamo zalog za buduće naraštaje.
U zahtjevnosti sadašnjega trenutka budimo jedni drugima potpora u svakom pogledu: moleći jedni za druge, brinući se za potrebne, pomažući si u životnim kušnjama. Molimo i za one koji imaju drukčija mišljenja o tim pitanjima, da iskrena srca traže istinu, budu otvoreni za dijalog i sučeljavanje stavova te poštuju dostojanstvo svakoga čovjeka.

Draga braćo i sestre, neka ne bude nikoga među nama tko bi propustio izaći na Referendum. Neka svatko s ponosom i s radošću zaokruži odgovor “Za”, jer to je odgovor koji ispovijeda našu kršćansku vjeru, koji želi dobro našim obiteljima, djeci i novim naraštajima. To je odgovor koji čuva snagu i ljepotu života u našoj Domovini. Od nas se traži tako malo, a posljedice su iznimno velike!

Molim Božji blagoslov, zagovor nebeske Majke Marije i svetoga Josipa, zaštitnika Hrvatske te snagu svjedočenja vjere blaženoga Alojzija Stepinca.

Srdačno vas u Gospodinu pozdravlja vaš nadbiskup,

Josip, kardinal Bozanić