KardinalFoto: IKA
Sudionicima međunarodnog znanstvenog skupa „Hrvatski mučenici iz vremena komunističke vladavine” drugog dana obratio se i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Odao je priznanje biskupu Mili Bogoviću za ovu inicijativu, spomenuvši da je osnovana i zajednička Komisija za hrvatski martirologij biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kardinal Bozanić pri tome je istaknuo kako ta Komisija ne želi zamijeniti ili nadomjestiti ono što treba učiniti država.

„Komisija BK ima pak specifičan zadatak. Mi polazimo s crkvene strane i odgovaramo na poziv koji je bl. Ivan Pavao II. pri kraju proteklog stoljeća uputio čitavoj Crkvi da ne ostavi zaboravu spomen na mučenike. Blaženi papa je posebno isticao mučenike 20. stoljeća u kojem su posebno vladale ideologije zala: ideologija fašizma i ideologija komunizma”, rekao je kardinal te podsjetio kako je upravo to stoljeće obogatilo Crkvu mučenicima.

„Mučenici su svjedoci dobra i dok želimo izvući iz naše baštine te mučenike i predstaviti ih, mi zapravo dajemo primjere. Izdižemo primjere kako se dobrim pobjeđuje zlo, a upravo u tome je zadatak Crkve i doprinos Crkve humanizaciji čovječanstva”, poručio je kardinal. (ika/bitno.net)