Vedran Mornar

Jutarnji list objavio je danas članak novinarke Mirele Lilek u kojem se tvrdi kako novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar odustaje od uvođenja i proširivanja kontroverznih programa zdravstvenog i građanskog odgoja u kurikulum hrvatskih škola.

“Iako je prije samo dva mjeseca najavljeno da građanski odgoj od jeseni ulazi u škole kao zaseban predmet od šestog razreda osnovne škole, od te se ideje odustaje. Pritom i zdravstveni odgoj ostaje na sadašnjih 12 sati u okviru sata razredne zajednice. Pojednostavljeno, ništa od novih predmeta”, započinje Lilek svoje tekst u kojem poteze novog ministra opisuje kao “potpunu promjenu koncepta” njegova prethodnika Željka Jovanovića.

Ministar Mornar očito je odlučio “stati na loptu” i prekinuti s hirovitim i nerazrađenim intervencijama u kurikulum koje su bile osobinom njegova prethodnika zbog čega je u nekoliko navrata morao intervenirati i Ustavni sud. Podsjetimo, 4. spolni modul zdravstvenog odgoja i program građanskog odgoja izazvali su ogorčenje roditelja i udruga koje su njihove koncepte opisali kao ideologizirane i neusklađene sa zahtjevima roditelja djece. Sada se, prema pisanju Jutarnjeg lista, od građanskog odgoja odustaje, a zdravstveni ostaje u sadašnjoj satnici iako se planiralo njegovo proširenje.

Iz udruge Vigilare poručuju kako od ministra Mornara i dalje traže uvođenje alternativnog 4. modula zdravstvenog odgoja jer je ovaj postojeći “ultraliberalan”, ili dopuštenje roditeljima da djecu ne šalju na satove koji su u suprotnosti s njihovim svjetonazorom u kojem žele odgojiti svoju djecu.

Podsjetimo, Mornar je izrazio spremnost susresti se s kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem o pitanjima zdravstvenog i građanskog odgoja, što je izazvalo bijes u određenim krugovima koji su to opisali kao “podilaženje Crkvi”. Sasvim je sigurno da će i ovaj potez, ako se informacija o njemu pokaže točnom, izazvati slične reakcije.

G. An. | Bitno.net