U članku objavljenom na portalu Jutarnjeg lista 19. kolovoza 2013. „Potpisi za crkveni referendum idu na provjeru“, autora g. Gorana Penića navodi se niz neistina pri čemu autor tvrdi da ih „neslužbeno doznaje iz Vlade“. Novinar Jutarnjeg lista nije niti jednu od navedenih informacija provjerio kod Organizacijskog odbora Građanske inicijative „U ime obitelji“.

Prva netočnost može se naći već u naslovu – zahtjev za raspisivanje referenduma podnijela je građanska inicijativa, a ne jedna ili više crkava ili vjerskih zajednica u RH, iako su sve poduprle pravo građana na izjašnjavanje o braku kao zajednici žene i muškarca.

U cilju objektivnog informiranja javnosti u nastavku donosimo točne informacije:

Jutarnji list: „Prvo, potpisa je više nego što su u inicijativi U ime obitelji prijavili. I to za čak 13.000 pa je lako moguće da su se neki arci duplicirali.“

U ime obitelji: Volonteri Građanske inicijative „U ime obitelji“ su u samo 19 dana, od 26. 5. do 14. 6. 2013., prikupili potpisne liste iz cijele Hrvatske, pregledali ih i potvrdili da ima dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma – 749 316 valjanih potpisa – te ih predali Hrvatskom saboru. Prilikom pregledavanja potpisnih lista iz ukupnog broja glasova za referendum izuzeti su oni zapisi koji nisu sadržavali sve zakonom propisane elemente: ime, prezime, OIB ili MBG te potpis birača. Građanska inicijativa u javnost je izišla s brojem potpisa za koje je mogla utvrditi da su valjani. Ne znamo na što misle u JL-u kad govore o „arcima“ niti otkud im informacije o njihovu dupliciranju. Saboru su predani originalni potpisni popisi.

Jutarnji list: „Drugo, na 95 posto dostavljenih araka nije naznačeno gdje su se potpisi prikupljali, pa u Ministarstvu uprave ne mogu tražiti provjeru od MUP-a jesu li sva mjesta za prikupljanje potpisa bila prijavljena.“

U ime obitelji: Zakon o referendumu ne propisuje da se uz potpise treba naznačiti gdje su prikupljani. Dozvole za mjesta izjašnjavanja građana ishođene su sukladno Zakonu o referendumu i Ustavu RH. Ministarstvo uprave sve to može provjeriti u jedinicama lokalne uprave i samouprave te u nadležnim policijskim upravama. Postupak izjašnjavanja građana odvijao se sukladno Zakonu o referendumu.

Jutarnji list: „I treće, na nekim arcima vidljivo je da su se neki potpisivali u ime drugih osoba. Cijele obitelji su, primjerice, popisivane istim rukopisom. Isto tako, na nekim je arcima popisana cijela zgrada, pa je tu lako zaključiti da su se potpisi prikupljali baš u toj zgradi, a ne na mjestu predviđenom za to.“

U ime obitelji: Građanska inicijativa „U ime obitelji“ educirala je svoje volontere i dodatno u svakoj potpisnoj listi stavila upute o tome da svaki birač mora vlastoručno upisati osobne podatke i potpisati se isključivo na prijavljenim mjestima. Ministarstvo uprave odgovorno je za provjeru potpisa i njihove valjanosti. Ako postoje potpisi koji nisu valjani, ono će ih diskvalificirati. U slučaju provjere potpisa koje su predali sindikati 2010. godine i potpisa koji su prikupljani za referendum o Srđu – postotak nevaljanih potpisa (krivo upisani matični broj ili OIB, višestruki upisi, nečitki ili nepotpuni podaci, potpisi maloljetnika) bio je oko 10%. No, budući da su naši volonteri bili odlično pripremljeni za izjašnjavanje građana, a prilikom provjere potpisnih lista dio potpisa smo automatski diskvalificirali na temelju nečitkih ili nepotpunih podataka, očekujemo da će postotak nevaljalih potpisa u našem slučaju biti mnogo manji.

Zabrinjava činjenica da Jutarnji list, čiji većinski vlasnik Europapress Holding duguje državi preko 600 milijuna kuna, nastavlja sa širenjem neistina o Građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ i pri tome se poziva na informacije iz Vlade RH.

Sprega medija koji duguje porez hrvatskom proračunu i Vlade koja ne bi željela poštivati Ustav i raspisati referendum o braku, predstavljala bi veliku opasnost za demokraciju u Hrvatskoj.

Očekujemo da će Sabor i Vlada RH, sukladno praksi RH i standardima EU-a – gdje je rok za raspisivanje referenduma 80 dana, odrediti datum održavanja referenduma na kojem će svi birači RH moći na najdemokratskiji način reći žele li da u Ustavu RH, kao što je to već slučaj u Poljskoj i Mađarskoj, stoji da je brak životna zajednica žene i muškarca.

uimeobitelji.net