Predstavnice građanske inicijative „U ime obitelji“ Željka Markić i Ana Vargek posjetile su danas Europski parlament na poziv eurozastupnice Anne Zaborske, predsjednice Međustranačke skupine za Obitelj, dječja prava i međugeneracijsku solidarnost.

Na otvaranju sjednice Međustranačke skupine, Zaborska je pozdravila inicijativu kao oblik snažnijeg sudjelovanja građana u demokratskom sustavu odlučivanja, te je pritom dodala kako je Europska unija proglasila 2013. kao Godinu građana. Markić je zatim iznijela eurozastupnicima ciljeve i način rada Građanske inicijative „U ime obitelji“. Objasnila je kako je to prva građanska inicijativa koja je u 23 godine demokracije uspjela prikupiti dovoljan broj potpisa za referendum. Međutim, dodala je kako vlast pokušava onemogućiti informiranu raspravu i zlorabi javni prostor za kampanju protiv građanske inicijative. Unatoč tome, Markić je izrazila svoj optimizam oko pozitivnog rezultata referenduma 1. prosinca.

U raspravi koja je uslijedila, SDP-ovac Nikša Spremić, parlamentarni asistent eurozastupnika Olega Valjala, također je ustvrdio kako se 1. prosinca očekuje uspjeh ove građanske inicijative. Međutim, gotovo je urlajući napao gđu Markić zbog njenih ocjena te ju usporedio s nacistom Adolfom Eichmannom. Zbog takvog izraza mržnje mu je predsjednica Međustranačke skupine oduzela riječ.

Bitno.net