S velikom radošću čestitamo svim građanima Republike Hrvatske na raspisivanju referenduma koji su prvi put u povijesti hrvatske države zatražili i osigurali sami građani. Ovo je velik korak u smjeru širenja suženog prostora demokracije u Hrvatskoj.

Ponosni smo na više od 6000 volontera građanske inicijative U ime obitelji koji su darujući svoje vrijeme, novac i vještine u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji omogućili biračima da se u razdoblju od 12. do 26. svibnja izjasne o potrebi raspisivanja referenduma o braku na više od 2000 mjesta po cijeloj Hrvatskoj. Ponosni smo na više od 750 000 građana koji su zatražili raspisivanje referenduma – u atmosferi linča i napada koja se nastavlja sve do danas. Ponosni smo na pripadnike brojnih građanskih i vjerskih udruga i pokreta, na sve veće vjerske zajednice, 5 parlamentarnih stranaka i 15 izvanparlamentarnih stranaka koje su podržale građansku inicijativu, ponosni smo na brojne pojedince, obitelji, ljude različitih političkih stajališta, obrazovanja, različite nacionalnosti, vjernike, agnostike, ateiste – sve one kojima je zajedničko da drže da je brak jedino zajednica žene i muškarca. Ponosni smo na sve pripadnike hrvatskog naroda, građane Republike Hrvatske koji su se spremni založiti i izložiti za svoja uvjerenja te ljudska i građanska prava.

Građanska inicijativa za raspisivanje referenduma uvijek predstavlja izraz nezadovoljstva nekom zacrtanom politikom koju provodi aktualna vlast – u ovom slučaju nezadovoljstva pokušajima vlasti da nametanjem jednoumlja redefinira pojmove braka i obitelji, suprotno volji, vrijednostima i kulturi većine hrvatskih građana. Proteklih je 5 mjeseci, od predaje zahtjeva za raspisivanje referenduma – potvrdilo da je opravdana bila odluka građana da preuzmu odgovornost i sami, izravnom demokracijom, stave veto na ponašanje političara koje birači ovlastili da bi im služili, a ne ih preodgajali.

Vjerujemo kako će referendum 1. 12. 2013. pokazati da su postupci aktualne vlasti, provladinih udruga i provladinih medija – „povećanje“ potrebnog broja birača koji su se trebali izjasniti o referendumu, razvlačenje pregledavanja potpisa, pogrešno tumačenje Ustava, ignoriranje ustavnih stručnjaka, pritisci na Ustavni sud, lažne optužbe za diskriminaciju i kršenje ljudskih prava, a osobito agresivna i jednoumna medijska kampanja kojoj smo svi izloženi posljednjih dana – samo dodatni motiv izlaska na referendum svima onima kojima je važno da Ustav i zakoni štite i promiču brak i obitelj kao temelje hrvatskog društva. I ne samo njima – svima onima kojima je važna vladavina prava i demokracija u Republici Hrvatskoj – pravo građana da kažu što misle i određuju kako izgleda društvo u kojem žive.

www.uimeobitelji.net