Nakon 111 dana od početka ratnog sukoba u Ukrajini, Hrvatski Caritas slanjem 20. i 21. tegljača s humanitarnom pomoći izravno u Ukrajinu nastavlja u suradnji s ukrajinskim nacionalnim Caritasom Spes pomagati ljudima pogođenima ratnim razaranjem i ljudskim stradanjem diljem zemlje. Hrvatski Caritas tako je u Ukrajinu do sada uputio ukupno 21 tegljač s humanitarnom pomoći ukupne vrijednosti 7 milijuna kuna.

Jedan tegljač Hrvatski je Caritas uputio Caritasu Transcarpathia sv. Martin u Mukačevo,  Jablonicu i Jaremče na jugozapadu Ukrajine s pošiljkom koju čini 10 paleta higijenskih proizvoda, sanitetskog materijala dječje odjeće i obuće i potrepština za djecu, dar Caritasa Krčke biskupije, 17 paleta gotovih jela koje je novčanim darovima hrvatskih tvrtki i građana nabavio Hrvatski Caritas  i 3 palete koje za Hrvatski Crveni križ Hrvatski Caritas dostavlja prognanicima u njihovu centru u mjestu Jaremče.

Drugi tegljač Hrvatskog Caritasa prevozi humanitarnu pomoć koju je za Ukrajinu prikupio Caritas Zagrebačke nadbiskupije a Hrvatski ga Caritas, u skladu s mandatom što ga kao nacionalni Caritas ima u situacijama prirodnih i ljudski uzrokovanih katastrofa, upućuje u Lavov na sjeverozapadu zemlje. Odatle će pošiljku različitih higijenskih i prehrambenih proizvoda do kraja tjedna Caritas Spes, po već ustaljenom dogovoru s Hrvatskim Caritasom, proslijediti prema korisnicima u ukrajinskim gradovima i mjestima na istoku i jugu zemlje na područjima u blizini bojišnica.

U posljednje vrijeme, osim različitih prehrambenih i higijenskih proizvoda, iz ukrajinskog nacionalnog Caritasa Spes sve više kao rastuću potrebu, osobito prognaničke populacije za koju skrbe, navode dječju opremu, kolica, laganu ljetnu odjeću i obuću, s jedne strane, te različita invalidska pomagala: kolica, hodalice, toaletne stolice, štake i sanitetski materijal, s druge, što je odraz sve većeg broja korisnika koji unutar ukrajinskog sustava ne uspijevaju dobiti  adekvatnu pomoć.

Zahvaljujući dobrohotnosti i darežljivosti hrvatskih tvrtki i građana, koji su svojim novčanim darovima, telefonskim pozivima i konkretnim materijalnim doprinosima nesebično sudjelovali u prikupljanju pomoći za stradalnike rata u Ukrajini te suradnji s mrežom župnih i nad/biskupijskih caritasa Hrvatski je Caritas u Ukrajinu dosad uputio 21 tegljač s humanitarnom pomoći ukupne vrijednosti više od 7 milijuna kuna.

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su svojim materijalnim darovima putem Caritasove mreže ili novčanim darovima putem mrežne stranice Hrvatskog Caritasa (www.caritas.hr ) ali i pozivima na donacijski telefon 0609010 (6,25 HRK, PDV uključen) omogućili učinkovitu pomoć ratnim stradalnicima u Ukrajini.