Caritas Internationalis objavio je žurni apel za pomoć stradalnicima od rata u Ukrajini – unutarnje raseljenom stanovništvu – na kojem zajednički surađuju i rimokatolički i grkokatolički ukrajinski Caritas. U apel se uključuje i Hrvatski Caritas, odlukom predsjednika Hrvatskog Caritasa biskupa Bože Radoša, iznosom od 20.000,00 eura iz Fonda za hitne intervencije Hrvatskog Caritasa.

To je simbolična gesta kojom se želi odgovoriti na trenutačno najhitnije potrebe s terena, izvijestili su iz Hrvatskog Caritasa.

Prema podatcima iz raznih dijelova Ukrajine gdje volonteri i djelatnici oba Caritasa nesebično pomažu lokalnom stanovništvu i prognanicima, najveći se napori ulažu u zbrinjavanje djece iz sirotišta, brizi za stare i nemoćne, osobe s teškoćama te osiguravanje dovoljnih količina hrane i vode za ljude koji već osam dana provode u skloništima.

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su do sada svojim novčanim darom ili telefonskim pozivom podržali napore Caritasove mreže solidarnosti u pomaganju ljudima zahvaćenima ratom u Ukrajini. Prikupljanje materijalne pomoći najavit će u trenutku kada se za to stvore sigurnosni uvjeti.

Novčani dar za pomoć Ukrajini može se uplatiti:

  • putem on-line uplata na www.caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)