Hrvatske Camino rute predstavljene su na 13. međunarodnom Camino kongresu u Španjolskoj, gdje se okupilo više od 50 Camino udruga iz cijelog svijeta kako bi raspravljale o Putu sv. Jakova – drevnoj europskoj mreži hodočasničkih putova koji vode do svetišta u Santiago de Composteli.

Tijekom konferencije hrvatska Bratovština sv. Jakova predstavila je hrvatske Camino rute i hrvatsku Camino baštinu.

Hrvatski hodočasnici pješače Putem sv. Jakova još od 1203. godine. Prije tri godine pokrenut je projekt obnove ovih srednjovjekovnih hodočasničkih ruta i od tada je Camino rute u Hrvatskoj prošlo više od 3300 hodočasnika na pet obnovljenih dionica (Krk, Imota, Podravina, Šibenik i Banovina). Do kraja 2023. godine Bratovština svetog Jakova namjerava predstaviti još šest etapa, uključujući Brač, Korčulu, Gorski kotar, južnu Istru, kao i Camino rutu koja povezuje Dubrovnik i Međugorje.

Jedna od glavnih tema kongresa bilo je tradicionalno gostoprimstvo koje se nudi hodočasnicima. Među zaključcima kongresa je i pokretanje postupka zaštite tradicionalnog hodočasničkog gostoprimstva kao UNESCO-ove nematerijalne baštine. Istaknuto je da hodočasnici na hrvatskim Camino rutama imaju priliku boraviti u više od desetak „donativo” (darovnog) smještaja u skladu s tradicionalnim duhom hodočasničkog gostoprimstva.

„Hrvatske Camino rute nude jedinstveno i fascinantno iskustvo, temeljeno na više od 820 godina hrvatske Camino baštine i bili smo oduševljeni što smo ga imali priliku podijeliti s međunarodnom Camino zajednicom na ovom kongresu,” rekla je Lovorka Korica, voditeljica projekta u Bratovštini sv. Jakova.