hrvatski biskupi novi dokument obiteljske zajednice

Dokument “Da vaša radost bude potpuna – Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima”, prvi je dokument u povijesti HBK-a koji će se, prema navodima Večernjeg lista, dati na javnu raspravu, a predstavlja odaziv na poziv pape Franje na novu evangelizaciju, izlazak na periferiju i promjenu ustaljenih modela vjerskog odgoja.

Posebno zanimljiv dio dokumenta, koji navodno ima stotinjak stranica, jest onaj u kojem se biskupi osvrću na rad “tzv. obiteljskih zajednica”.

Biskupi tako pišu kako je “potrebno razmišljati i o ponekim posebnostima u funkcioniranju tzv. obiteljskih zajednica koje u dijelu župâ već postoje ili ih se kani formirati”.

“Sâm Isus savjetuje učenicima da pođu u kuće. (…) Poznato je, naime, da je Crkva dugo živjela isključivo u domovima, obiteljima i skupinama obitelji”, pišu biskupi, dodajući kako će se “zacijelo naći obitelji koje bi bile spremne pružiti mogućnost da se u njihovoj kući može dogoditi slušanje Božje riječi”.

Kako piše dalje u tekstu predviđa se i osnivanje “manje evangelizacijsko-katehetske ekipe”, koja bi imala zadatak širenja utjecaja župne zajednice izvan župnih okvira.

“Pozivajući se na evanđeosku prispodobu o uzvanicima na veliku večeru… prijeko je potrebno odmah izići na trgove i ulice, pozvati sve, i ‘prisiliti ih’ da uđu”, zaključuje se u dokumentu.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Večernji list | Bitno.net