Želimir Puljić / IKA

Godina vjere za Zadarsku nadbiskupiju službeno će se i svečano otvoriti u ponedjeljak 22. listopada za vrijeme misnog slavlja u 19 sati koje će u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. To je jedna od odredbi koju je mons. Puljić uputio župnim uredima i samostanima u dopisu svojih preporuka za Godinu vjere u mjesnoj Crkvi. Taj je dan posvećen sjećanju na bl. Ivana Pavla II., a upravo je papa Ivan Pavao II. prije dvadeset godina, 11. listopada, kad počinje Godina vjere na razini sveopće Crkve, objavio Katekizam Katoličke Crkve koji je jedan od najvažnijih koncilskih plodova. “Apostolskim pismom ‘Vrata vjere’ papa Benedikt XVI. najavio je Godinu vjere u povodu 50. obljetnice otvorenja Drugog vatikanskog sabora (11. listopada 1962.) i 20. obljetnice proglašenja KKC-a (11. listopada 1992.).

Papa će 11. listopada otvoriti Godinu vjere koja će trajati do svetkovine Krista Kralja, 24. studenoga 2013. Kongregacija za nauk vjere, kojoj je Papa naložio da pripremi konkretne pastoralne smjernice, potiče župnike, katehete, osobe posvećenog i kontemplativnog života, članove crkvenih pokreta i sve vjernike da kroz to razdoblje produbljuju poznavanje vjere koju ispovijedaju”, piše mons. Puljić. Poziva župnike da u nedjelju 7. listopada objave vjernicima početak Godine vjere te im predstave sadržaj nadbiskupove okružnice u povodu Godine vjere.

Na 50. obljetnicu otvorenja Drugog vatikanskog sabora 11. listopada neka se u cijeloj nadbiskupiji oglase crkvena zvona u podne i zvone pet minuta kao znak radosti i zahvalnosti za taj povijesni i milosni događaj. Članove posvećenog i kontemplativnog života poziva da u dnevne molitve uključe nakane Svetog Oca kako bi ljudi našim zauzimanjem i svjedočenjem osjetili potrebu poput Samarijanke poći na zdenac slušati Isusa i crpsti s izvora iz kojeg teče voda živa. “Neka nam Godina vjere pomogne otkrivati i proučavati bogatstvo nauka kojeg je Crkva čuvala, tumačila i prenosila: od Svetog pisma do crkvenih otaca, od učitelja teologije do svetaca iz svih razdoblja povijesti, kako bi vjernicima pružila sigurnost u svakodnevnom životu”, zaključuje nadbiskup Puljić. (ika/bitno.net)