Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca objavila je priopćenje za javnost, koje donosimo u cijelosti:

“Sveti Otac Franjo je 28. lipnja, nakon što je primio izvješće od Kongregacije za nauk vjere, otpustio fra Gracijana Stipu Gašperova iz Reda franjevaca konventualaca, razriješivši ga svih obveza koje proizlaze iz svetoga reda, također i onih vezanih uz redovničke zavjete, čime se ujedno fra Gracijanu S. Gašperovu trajno zabranjuje slavljenje sakramenata, poučavanje te bilo kakav javni nastup u ime Crkve.

Dana 1. kolovoza ovaj je uručen dekret Gracijanu Stipi Gašperovu, koji je svojim potpisom potvrdio da ga prihvaća.”

Podsjetimo, početkom travnja Splitsko-makarska nadbiskupija poslala je priopćenje u kojem je obavijestila javnost kako je jedan klerik suspendiran zbog mogućeg kažnjivog djela:  “Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije te je na temelju toga, u skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio).”

Također, nadležni Ordinarij tada je imenovao i suca istražitelja, te bilježnika u postupku prethodne istrage sa zadatkom da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti, a rezultati istrage poslani su Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje. Osim toga, u priopćenju je navedeno kako će o svemu biti obaviještene i državne vlasti.

U svibnju se zatim oglasila i Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca priopćivši kako je crkveno-pravni postupak (Prethodna istraga) pokrenut protiv fra Gracijana Gašperova, člana Samostana sv. Frane u Splitu, osumnjičenog za grijeh protiv šeste zapovijedi Dekaloga s maloljetnom osobom u završnoj fazi, te kako će o konačnoj odluci Kongregacije za nauk vjere javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Nakon što je provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević u razgovoru za naš portal progovorio o optužbama za pedofiliju protiv njegova redovnika iz splitskog samostana sv. Frane, te odbacio insinuacije da je Provincija zataškala slučaj, oglasio se i nadbiskup u čijoj dijecezi su iznesene optužbe objasnivši kako svaki ovakav slučaj podliježe jasno definiranoj proceduri, te kako mu je “kao čovjeku, a zatim i kao svećeniku i biskupu najiskrenije žao zbog svakog slučaja zlostavljanja.”

“Bilo koje zlostavljanje, a osobito pedofilija, je za svaku osudu. Ako se zlostavljanje dogodi od osobe koja je crkveni službenik, onda osjećam i duboki sram jer netko, kome je dano povjerenje, to je povjerenje izigrao i iskoristio na najgori način”, rekao je, među ostalim, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić u velikom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Prema pisanju medija, izvori iz Crkve navode kako je istraga protiv fra Gracijana započela 6. veljače prošle godine i dovršena je za dva mjeseca. Osumnjičeni svećenik je suspendiran 7. prosinca 2017. godine, odnosno nakon zaprimanja prijave. U prijavi se radilo o tri potencijalne žrtve, a nakon objave pojavila su se još dvojica oštećenika. U Crkvi ne postoji zastara za to kazneno djelo. Prema rezultatima istrage svećenik je dvojicu žrtava uznemiravao, odnosno pokušavao ih je navesti na spolni odnos, a kod dvojice mu je to uspjelo. Kod jedne žrtve je to bilo teško dokazivo.

IKA | Bitno.net