Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježava se 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice, objavljeno je na službenim mrežnim stranicama Hrvatskog sabora.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Po okončanju napada Škabrnja je spaljena i u potpunosti uništena, a katolička crkva do temelja srušena. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran.

Građani diljem Hrvatske ovih su dana obilježili 31. obljetnicu jedne od najvećih tragedija u hrvatskoj povijesti.

U srijedu su građani Rijeke, unatoč kiši i lošem vremenu, sudjelovali na tradicionalnom mimohodu od Vukovarske ulice do Mosta hrvatskih branitelja gdje su položeni vijenci, upaljene svijeće, a članovi riječke navijačke skupine Armade održali su spektakularnu bakljadu.

Rijeka/Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U Zagrebu se obilježavanje Vukovara i Škabrnje održalo na više lokacija. Stanovnici kvarta Rudeš tako su se okupili na svetoj misi na igralištu OŠ Rudeš te podržali akciju OŠ Rudeš “Svijeća za Vukovar”. Prihod od prodaje lampiona namijenjen je za potrebite stanovnike kvarta. 

Rudeš (Zagreb)/Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U Osijeku su građani uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje zapalili lampione na Vukovarskoj cesti kod poznatog spomenika “Fićo gazi tenka!” Među njima bili su i oni najmanji.

Osijek/Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Mladi su palili svijeće i u Šibeniku, na Trgu palih branitelja Domovinskog rata.

Šibenik/Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Poseban prizor dolazi nam iz Ciste Velike gdje su građani s više od 600 vatrenih kugli ispisali riječ Vukovar s vodotornjem u sredini. Toranj je visok oko 80 metara, a širok 300. Vatrene su kugle napravljene od smjese pepela i nafte.

Cista Velika/Foto: Matko Begovic/PIXSELL

I drugi hrvatski gradovi obilježili su, ili će obilježiti, obljetnicu velikog stradanja.

Središnja obilježavanja u Vukovaru i u Škabrnji započela su 17. studenoga navečer paljenjem svijeća i molitvom – u Vukovaru ispred gradske bolnice, a u Škabrnji na početku Ulice 18. studenog 1991.

Prigodnim programom pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“ danas ujutro ispred Vukovarske bolnice Kolona sjećanja kreće prema Memorijalnom groblju gdje će se položiti vijenci i održati sveta misa. Kolonu sjećanja predvode hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara te prvi put i oni koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja tog napaćenog grada.

Dodajmo i kako će se, u sklopu inicijative “Zvon za Vukovar“, danas u cijeloj zemlji u 18 sati i 11 minuta oglasiti crkvena zvona.