„Podupiratelji vašeg portala postali smo jer Bitno.net promiče vrijednosti u koje mi vjerujemo, zastupamo i pokušavamo svakodnevno živjeti“, objašnjava nam poduzetnica Margarita Milavić uvodeći nas u tvrtku Zmalac koja se nalazi u dalmatinskom mjestu Dugi Rat, nedaleko od Omiša. U povećoj prostoriji, ispunjenoj raznim šarenim materijalima i ručno izrađenim igračkama, dočekuju nas tri ljubazne djelatnice, koje, svaka za svojim šivaćim strojem, stvaraju jedinstvene igračke. Gospođa Milavić je rođena Zagrepčanka, gdje je završila Učiteljsku akademiju, ali se nakon udaje preselila u Dalmaciju. Godinama se isključivo bavila turizmom i građevinom.

Prije dvije godine se ipak odlučila vratiti svojoj struci i pokrenula je tvrtku za proizvodnju originalnih interaktivnih edukativnih i personaliziranih igračaka. „Ideja se inicijalno rodila prije otprilike tri godine kada sam svojoj kćeri Kaji Mariji bezuspješno pokušala pronaći igračku koja ima dodatnu vrijednost i ne nudi samo privremenu zabavu. Tražila sam igračku koja joj neće brzo dosaditi i uz koju će nešto naučiti“, objašnjava gospođa Margarita. Na internetu je sasvim slučajno pronašla radionicu u Srbiji koja proizvodi zanimljive edukativne igračke, ali od narudžbe je odustala doznavši kako je rok isporuke predviđen za 18 mjeseci.

„U tom trenutku sam shvatila koliko hrvatskom tržištu nedostaju ovakvi proizvodi te da oni istovremeno predstavljaju dobru poslovnu priliku“, objašnjava. Od ideje do realizacije je prošlo oko šest mjeseci. Gospođa Milavić je svoj novi proizvod, igrajući se riječima znalac i malac, odlučila nazvati Zmalac, a u logo je stavila i prepoznatljive hrvatske crvene kockice.  Kreativna ekipa iz Dugog Rata prije dvije godine je izbacila knjigu Zmalac, svoju prvu igračku, koja je među djecom ubrzo postala hit. Riječ je o interaktivnoj edukativnoj personaliziranoj igrački, namijenjenoj djeci iznad tri godine. Knjiga se sastoji od različitih igara kroz koje djeca razvijaju finu motoriku i savladavaju razne vještine, kao što je kopčanje dugmadima, zatvaračima, čičcima.

Edukativna knjiga Zmalac

Knjiga također potiče logično zaključivanje, ekološku osjetljivost i priprema djecu za brojne životne situacije. Uz edukativnu knjigu Zmalac djeca uče kako zakopčati jaknu, zavezati tenisice, gledati na sat, prepoznati domaće životinje, zbrajati, razlikovati boje, prati rublje, zdravo se hraniti i razlikovati cestovni, zračni i morski promet. Svaka knjiga je personalizirana, jer se na njoj nalazi ime djeteta kojem je namijenjena. Svaki kupac, ovisno o svojoj platežnoj moći, sam odabire od koliko će se igara knjiga sastojati.

Studijske igre se sastoje od brojnih ručno izrađenih dijelova. “Rekorder po broju sitnih dijelova je Kuhinja, igra koja se sastoji od stotinu dijelova, kao što su zdjele, tanjuri i različite vrste namirnica. Knjiga se u svakom trenutku može dodatno nadograđivati i proširivati novim studijskim igrama“, kaže gospođa Milavić. Igre su sašivene od najfinijeg filca i drugih najkvalitetnijih i antialergijskih tkanina proizvedenih u Europi, dok su dugmad i dio ukrasnog materijala većinom kupljeni u Hrvatskoj.

Jedna od najpopularnijih igara za djevojčice je Kosjenka, studijska igra u kojoj dijete uz pomoć ukosnica i gumica treba napraviti frizuru, primjerice pletenicu, a cilj ove igre je razvijanje motorike, kreativnosti i samopouzdanja. Dječaci su najbolje reagirali na igru Vrste prometa, u kojoj svako prometno mjesto moraju postaviti na odgovarajuće mjesto i pritom savladati nekoliko načina kopčanja.

Sljedeći proizvod koji je nastao u kreativnoj radionici u Dugom Ratu jest Igra pecanja, koja svakom djetetu omogućava da postane ribar. „Ovom igrom želimo revitalizirati stare igre i zaboravljena zanimanja te potaknuti finu motoriku“, objašnjava gospođa Milavić. U Igri pecanja sudjeluju dvojica ribara koji pomoću magnetnog štapa hvataju ribicu te istovremeno razvijaju spretnost, percepciju, strpljenje i koordinaciju ruku i očiju. „Morsku podlogu, ribice, ribarske štapove i mrežu dijete može kasnije pospremiti u atraktivan ruksak i ponijeti ga sa sobom kamo god želi“, kaže gospođa Margarita.

Margarita Milavić

Četveročlana ekipa Zmalca također je osmislila ručno izrađenu Slovaricu, uz koju djeca uče slova i glasove, ali istovremeno i savladavaju osnovne vrste kopčanja, redoslijed slova u abecedi i logično zaključivanje. Posljednji njihov proizvod koji se našao na tržištu je nastao potpuno slučajno.

„Jednoga dana su me moje suradnice pitale što da rade s otpadnim materijalom, odnosno tkaninom koja im je preostala od šivanja. Tada sam odlučila da ćemo taj materijal iskoristiti za punjenje ukrasnih jastuka“, kaže gospođa Margarita. Naknadno se rodila ideja kako bi se na jastuk mogla prišiti unikatna lutka. Uz pomoć jastuka djeca mogu učiti vezati vezicu, plesti pletenice, kopčati dugmad, patente i drukere, pa je jastuk vrlo brzo prepoznat kao zanimljiv ukrasni i edukativni predmet.

Margarita Milavić kaže kako su djeca oduševljena njihovim proizvodima. Svakodnevno prima pozitivne reakcije roditelja koji tvrde kako se njihova djeca ne odvajaju od knjiga i igračaka. Četiri djelatnice tvrtke Zmalac, koje redovito čitaju naš portal, kažu kako je Zmalac u početku bio samo vizija, koja se zajedničkim trudom, pozitivnim i strastvenim pristupom vrlo pretvorila u brand, odnosno unikatan proizvod koji djeca u Hrvatskoj i inozemstvu nerado ispuštaju iz svojih ruku.

Proizvode tvrtke Zmalac možete pronaći putem njihove internetske stranice, ali i na Facebooku.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net

Foto: Bitno.net