Hrvatske konzervativne i pro-life udruge reagirale su danas na odluku Ustavnog suda koji je odlučio kako ne prihvaća prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece (kolokvijalno zvanog Zakon o pobačaju).

Krešimir Planinić, član Upravnog odbora U ime obitelji, izjavio je naš portal:

“Raduje nas, kao prvo, da je istinito pravno prezentirano da ne postoji ljudsko pravo niti ustavno pravo na pobačaj. Dodatno je značajna istaknuta medicinska činjenica da ljudski život počinje začećem. S druge strane, ovakvu Odluku Ustavnog suda smatramo kontradiktornom jer prvo izrijekom iskazuje da tzv. Zakon o pobačaju iz 1978. (prije 40 g.) jest u skladu s Ustavom RH iz 1990. g. i odbija prijedloge za ocjenu ustavnosti, a zatim daje nalog da se u roku od dvije godine napravi novi zakon koji bi regulirao tu materiju.

Ustavni sud u svojem obrazloženju tvrdi da je Zakon „formalno neusklađen s Ustavom“, da je osporeni zakonodavni model „zastario“ te je nužno njegovo „osuvremenjivanje“, a, opet, Ustavni sud ne ukida taj Zakon. Naravno, pozitivnost se ogleda u činjenici da je Ustavni sud dao nalog da se izradi novi zakonodavni model o predmetnoj materiji u roku od dvije godine, što svakako pozdravljamo i iščekujemo da će se, nakon šire društvene rasprave, iznaći najbolja zakonodavna rješenja za žene, majke, očeve i nerođenu djecu”, poručio je Planinić.

Udruga U ime obitelji kasnije je dodatno upozorila na nelogična, neživotna i nepravna promišljanja 12 ustavnih sudaca u ovom konkretnom predmetu, te nevaljani pokušaj kompromisa.

“Nije pojašnjeno, već izbjegnuto od strane Ustavnog suda što znači „svako ljudsko biće“ u hrvatskoj ustavnoj normi čl. 21. „Svako ljudsko biće ima pravo na život“. Dodatno, ako nije bitno kod ovog odlučivanja kada počinje život (Etičko povjerenstvo „Petrove“ bolnice 2009. g. jednoglasno iskazuje da život počinje začećem), zašto je Ustavni sud o toj činjenici života tražio da se izjasni medicinska struka? Sada navodi da pitanje kad počinje život nije u nadležnosti Ustavnog suda. Svakako jest, ako je bitno za razjašnjenje odredbe Ustava i život svakog „ljudskog bića“ u Republici Hrvatskoj. Za pravo na život je dovoljno odrediti kad počinje život i ništa drugo nije potrebno dokazivati.

U Odluci, isto tako, kao glavna argumentacija od Ustavnog suda RH faktično se koristi „plagijat“ Odluke Ustavnog suda Slovačke iz 2007. Odluka slovačkog Ustavnog suda je, uz ostalo, neusporediva iz jednostavnog razloga što odredbe Ustava Slovačke i Republike Hrvatske nisu iste. Na istom tragu su usporedbe, nebitne za ovaj ustavnosudski postupak, kako je riješeno pitanje pobačaja u Slovačkoj, Irskoj, Portugalu itd., kad je jedino meritorno nacionalno zakonodavstvo, hrvatski Ustav i zakoni koji odražavaju ovo kulturološko područje. Moguće su usporedbe, ali samo ako ustav pojedine zemlje sadrži istu ili barem sličnu odredbu kao i Hrvatska (npr. Njemačka)”, poručuju iz udruge i nastavljaju:

“Ono što svakako pozitivnim gleda Udruga U ime obitelji, osim izdvojenog mišljenja jednog ustavnog suca, g. Miroslava Šumanovića, jest da je dan nalog predstavnicima vlasti u našoj zemlji da izrade novi zakon za koji vjerujemo da će, nakon šire društvene rasprave, iznaći najbolja zakonodavna rješenja za žene, majke, očeve i nerođenu djecu”.

Istodobno, inicijativa Prolife.hr također je kritizirala odluku Suda.

“Iako je još 2009. dobio mišljenja svih četiriju medicinskih fakulteta u Hrvatskoj da ljudski život započinje u trenutku začeća, Ustavni sud je izbjegao odgovoriti na pitanje kada počinje ljudski život. Također, najspornije segment presude je što su prava iz članaka 35. Ustava RH nadredio ustavnom pravu na život, koje je prema međunarodnoj Konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda (1959.) najveće ljudsko pravo”, kažu u inicijativi.

Inicijativa Prolife.hr objavila je pokretanje potpisivanja nacionalne peticije “Imam pravo živjeti” koja će se u idućih 40 dana prikupljati putem interneta i po javnim lokacijama diljem hrvatske, kao i svim (nad)biskupijama.

Peticija će se na koncu predati predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Republike Hrvatske. Tako će se zakonodavcu pomoći da se donese suvremen, pravedniji i kvalitetniji zakon u pogledu zaštite nerođenog života, koji će biti usklađen s vrednotama hrvatskog Ustava.

Podsjetimo, inicijativa Prolife.hr u svojoj je pokrenutoj kampanji u prosincu 2016., podnijela dopunu originalne ustavne tužbe iz 1991. spomenutog tzv. Zakona o abortusu, što je značilo završetak prvog dijela kampanje.

Za drugi dio kampanje najavljeno je lobiranje prema političarima koji bi trebali donijeti novi kvalitetniji zakon kojim bi se zaštitio život nerođene djece i pružila pomoć majkama i obiteljima koje žele roditi i podizati svoju djecu.

Bitno.net