Središnja svečanost započela je procesijom hodočasnika od župne crkve do Zavjetne kapele gdje je euharistijsko slavlje predvodio mons. dr. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna u Austriji, uz sudjelovanje varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, sisačkog biskupa Vladu Košića, bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka, zagrebačkih pomoćnih biskupa Ivana Šaška i Mije Gorskog te 40-ak svećenika iz više mjesnih Crkava. Duhovni program za hodočasnike u svetištu je predvodio mons. Zlatko Koren.

U jedinom hrvatskom euharistijskom svetištu posvećenom Predragocjenoj Krvi Kristovoj i ove se godine na Svetu nedjelju sabralo mnoštvo vjernika kako bi u Ludbregu, “mjestu najvećeg hrvatskoga blaga”, proslavili Presvetu Spasiteljevu Krv. Od ranih jutarnjih sati tisuće vjernika sa svih je strana dolazilo u ludbreško svetište kako bi predali svoje molitve i prošnje na zagovor Presvetoj Krvi, koja i 606 godina od čudesnog događaja privlači mnoštvo hodočasnika.

Dobrodošlicu svim hodočasnicima uputio je upravitelj svetišta mons. Josip Đurkan, a nakon njega i “drugi domaćin”, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić. Biskup Mrzljak pozdravio je mons. Živkovića za kojega je rekao da predstavlja i utjelovljuje vjeru Hrvata koji su prije pet stoljeća napustili domovinu, ali nisu zaboravili katoličku vjeru i hrvatski jezik. Sudbina hrvatskog čovjeka, iseljavanje i privremeni povratak, prati hrvatski narod kroz sva stoljeća, rekao je biskup Mrzljak.

U uvodu euharistijskog slavlja biskup Živković je rekao: „Radosna srca sam došao da s vama zajedno proslavim ovaj veliki blagdan. Zahvaljujem na pozivnici, ali isto tako se radujem da s vama smijem proslaviti misno slavlje. Nosim vam pozdrave gradišćanskih Hrvata, najstarije grane hrvatskog naroda u dijaspori. Želim s vama zajedno ući u najdivnije tajne naše vjere.”

U propovijedi biskup Živković govorio je, između ostaloga, o Hrvatskoj kao svojoj staroj domovini, kako “krv nije voda”, zatim je govorio o tome kako blagdan Predragocjene Krvi Kristove nije samo čuvanje tradicije, jer je, poručio je, Isusova smrt bila radikalni preokret svih slika o Bogu u čovječanstvu. Spomenuo se mons. Živković i našeg blaženog kardinala Stepinca, rekavši kako su se u vrijeme komunističke vladavine smišljale lažne optužbe i krvave presude. Svim žiteljima ove zemlje poručio je kako dijalog u Hrvatskoj treba temeljno promijeniti: postom, molitvom i praštanjem.

“Ljudi krvavih ruku koji su proizvod okrvavljene ideologije ne mogu voditi časno ovaj narod i Hrvatsku. Recite im: Stop, Stop! Europa je to davno rekla. Ne bavite se više kamenim i limenim pločama i sekularizmom, nego bavite se ljudskim srcima i optimizmom”, odlučno je govorio mons. Živković, a njegova je homilija prekidana pljeskom vjernika.

Ovu središnju svečanost proslave Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, na kojoj je sudjelovalo nekoliko tisuća vjernika usprkos kišnom vremenu, izravno su u svom programu prenosili Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Ludbreg. Na misi su bili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednika Sabora akademik Željko Reiner i Siniša Hajdaš-Dončić, izaslanica predsjednika Vlade RH Sunčane Glavak, varaždinski župan Radimir Čačić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić te drugih.

Nakon središnje mise nastavljene su pobožnosti pred pokaznicom s relikvijom za koju je papa Leon X. izdao bulu 1513. g. i naložio da se narodu izlaže na klanjanje u nedjelju prije Male Gospe. Poslijepodnevni program tako je u Prošteništu započeo klanjanjem Presvetom Sakramentu u Zavjetnoj kapeli koje su predvodili mladi bogoslovi. Molilo se tako, između ostaloga, za duhovna zvanja u Crkvi u Hrvata te za očuvanje vjernosti i moralnosti u našim katoličkim obiteljima. Potom se u svetištu molio Križni put, a uslijedio je blagoslov hodočasnika s Presvetim sakramentom i molitva krunice Božjeg milosrđa u župnoj crkvi. Sve je završilo pjevanjem pohvale Svetoj Krvi, Litanijama, Večernjom i blagoslovom te na kraju svečanom misom zahvalnicom.

IKA | Bitno.net