Dvije žene u lezbijskoj vezi dobile su ovih dana zajedničku partnersku skrb nad djetetom, objavila je stranica Zagreb pride, a potom prenijeli svi mediji.

“Iskrene čestitke majkama i njihovom djetetu od Zagreb Pridea”, poručili su gay aktivisti na svojoj Facebook stranici i pozdravili prvi slučaj iskorištavanja zakonske mogućnosti koja je bila pružena Zakonom o životnom partnerstvu.

Taj zakon je koalicijska vlada Zorana Milanovića progurala prošle godine, potpuno ignorirajući volju hrvatskih birača iskazanih na referendumu o ustavnoj zaštiti braka. Već tada je bilo jasno da taj zakon u mnogome izjednačava istospolna životna partnerstva s brakom, a ova zakonska odredba o zajedničkoj skrbi jedna je od onih koja to čini.

“Apsolutno je ovim izigrana institucija braka. Ustavno načelo koje proklamira da se štiti brak kao zajednica žene i muškarca i da bi dijete trebalo rasti u takvoj najboljoj sredini, što je i pokazalo do sada kroz povijest, izigrana je time faktički posvajanjem od strane lezbijske partnerice”, istaknuo je za Narod.hr pravni savjetnik građanske inicijative U ime obitelji odvjetnik Krešimir Planinić, dodajući kako se šalje poruka da će želja LGBT zajednice o potpunom posvajanju djece polako ući u hrvatsku svakodnevicu.

A “za što sigurno nisu građani Republike Hrvatske glasali na referendumu o braku”, rekao je.

Prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, dekanica i predstojnica Katedre za obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu također je za Narod.hr komentirala vijest i rekla kako je “Zakon o životnom partnerstvu stvorio paralelni institut braku, dajući mu sve bitne sastavnice i pravne posljedice braka. Zabrinjavajuće je što taj propis zaobilazi pozitivnu diskriminaciju braka (opravdanu legitimnom svrhom) koja je dopustiva na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije osobito u cilju zaštite prava i interesa djece”.

Dvije žene, koje su dobile skrbništvo pred sudom u Sesvetama odlučile su ostati anonimne, kako kažu, “zbog dobrobiti djeteta”. Ono što se zna, kako prenosi Večernji list, jest da je jedna od njih išla na medicinski potpomognutu oplodnju i rodila dijete. A sada je njezina partnerica dobila skrb nad njim i dijete će odrastati s “dvije majke”.

G. An. | Bitno.net