“Društvene mreže: vrata istine i vjere; novi prostori evangelizacije” naziv je tribine održane 13. svibnja u Nadbiskupskom domu u Rijeci. To je ujedno i naslov poruke Benedikta XVI. za ovogodišnji Svjetski dan sredstava društvene komunikacije koji se tradicionalno slavi na sedmu vazmenu nedjelju, prvu nakon Uzašašća, ove godine 12. svibnja.

Na tribini su, uz riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, predsjednika Odbora HBK za sredstva društvene komunikacije, sudjelovali urednik Hrvatskog katoličkog radija Anto Mikić, salezijanski povjerenik za mlade don Ivan Šibalić te isusovac o. Tvrtko Barun koji je bio na Skype vezi iz Pariza. Nadahnuti Papinom porukom govorili su o izazovima koje novi oblici komunikacije postavljaju pred Crkvu te kako ih koristiti u evangelizaciji.

“Crkva je pozvana u svaku ljudsku stvarnost unositi poruku evanđelja i u svakoj ljudskoj djelatnosti vidi prostor evangelizacije”, rekao je nadbiskup Ivan Devčić objasnivši da je stoga shvatljivo i nužno poruku evanđelja širiti i putem društvenih mreža i novih oblika komunikacije. “Crkva je i sama medij. Ona nije sama sebi svrhom nego je u službi istine koju joj je Bog povjerio. Moderni mediji također su sredstvo širenja poruke, a ova tribina je poticaj da ih koristimo.”

Anto Mikić, urednik HKR-a kritički se osvrnuo na prisutnost Crkve u virtualnom svijetu ustvrdivši da Crkva još nije prilagodila svoje djelovanje novim tehnologijama i načinima komunikacije. “Mora se priznati da Crkva još ne zna što bi s tim medijima. Problem je u navici ljudi iz Crkve da kad oni govore drugi šute. Nisu navikli na interaktivnu dvosmjernu komunikaciju koja je brza, kratka, konkretna…”, rekao je. Mikić je istaknuo da je poruka Benedikta XVI. pred sam kraj njegove službe bila vizionarski čin i poticaj da se o tome ozbiljno promisli. “Nama se te mreže čine kao neki virtualni svijet, pa mi mislimo da možemo ostati izvan njega. Ali papa Benedikt je istaknuo kako to nije nešto samo virtualno jer na tim su mrežama prisutni stvarni ljudi”, dodao je te istaknuo je da će Crkva nužno morati dati povjerenje mladim ljudima koji znaju komunicirati u novim uvjetima. Društvene mreže zahtijevaju stalnu prisutnost i otvorenost komunikaciji. S rizikom da u početku bude i pogrešaka, dugoročno bi takvo djelovanje donijelo plodove, zaključio je Mikić.

Don Ivan Šibalić istaknuo je kako je potrebno evanđeosku poruku predstaviti novim jezikom suvremenih medija. Crkva se mora prilagoditi novim sredstvima komunikacije, pripremiti materijale koji će na moderan i zanimljiv način prenijeti poznatu poruku.

“Tekstovi više nisu zanimljivi, suvremen čovjek komunicira slikama, fotografijama i video materijalima”, rekao je Šibalić. Facebook i drugi novi mediji, a ubrzano niču sve noviji, su sredstva koja treba koristiti, rekao je ali upozorio i na njihove manjkavosti. “Ne vjerujem da se itko obratio putem društvenih mreža. One nisu korisne u smislu prve evangelizacije, ali jesu za one koji već teže obraćenju, za one koji traže”, primijetio je predavač. Istaknuo je kako za život u vjeri i dalje ostaje najvažniji osobni kontakt stoga i komunikacija putem suvremenih medija treba voditi tome da čovjek u konačnici dođe u kapelicu ili crkvu na molitvu.

Iz Pariza se, preko Skype programa, javio o. Tvrtko Barun poznat kao vrlo revan i aktivan na Twitteru. “Dijelim ono o čemu razmišljam i što u konačnici i živim”, rekao je o. Barun objašnjavajući da je Twitter mreža izmjene informacija i mišljenja, a u toj dvosmjernoj komunikaciji cilj je pobuditi i podijeliti interes. Govoreći iz svog iskustva priznao je da se susreće s raznim osobama i komentarima. Uglavnom su dobronamjerni i pozitivni, ali ima i provokacija i nepristojnosti kojima treba također odgovoriti i upozoriti ih. Marin Miletić, vjeroučitelj koji u ime Riječke nadbiskupije vodi projekt komunikacije na društvenim mrežama, iznio je puno optimizma predstavljajući projekt koje je započeo prije dva mjeseca. Riječka nadbiskupija tako je, uz službenu web stranicu, prisutna na Facebooku i Twitteru te u stalnoj komunikaciji s osobama koje prate objave i postavljaju pitanja, i čiji broj s vremenom raste. (ika/bitno.net)