“Nakon 489 godina konačno je Donji Lapac opet dobio crkvu na diku i ponos nas svih, a posebno župljana došlih iz BiH koji su 20 godina čekali gradnju hrama, za čiju gradnju treba zahvaliti glavnomu inicijatoru biskupu u miru Mili Bogoviću, ekonomu biskupije Nikoli Turkalju i mom prethodniku Stipi Zebi”, istaknuo je Dino Rupčić, župnik nove crkve sv. Ivana Pavla II., prenosi Glas Koncila.

Isti list dalje izvještava kako je župnu crkvu posvetio novi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić i to u subotu 8. listopada. Slavlju je nazočilo oko tisuću domaćih vjernika i hodočasnika, među kojima i lički politički predstavnici, a suslavilo je 30 svećenika.

“Većina župljana ove nove župe čine vjernici koji su prognani iz BiH. Oni su 20 godina čekali izgradnju crkve. Okupljali su se u dječjem vrtiću”, komentirao je mons. Mile Pecić na internetskoj stranici Gospićko-senjske nadbiskupije.

“Tri su važna datuma vezana za ovu crkvu: 4. listopada 1998. kad je papa Ivan Pavao II. blagoslovio kamen temeljac u Splitu, 27. svibnja 2015. kad je položen kamen temeljac, 30. travnja 2016. kad su zazvonila zvona i konačno današnja posveta”, dodao je mons. Pecić.

Biskup Križić pak se u propovijedi osvrnuo na “golemu većinu” prisutnih vjernika koji su prognani iz svojih krajeva, najviše iz Bosne i Hercegovine.

“Imali ste svoje crkve tamo gdje ste bili. U njima ste kršteni, vi i vaši djedovi. U njima ste molili, Bogu zahvaljivali i tražili njegovu pomoć u različitim životnim kušnjama. A onda je došlo zlo koje vas je protjeralo, a vaše crkve, mjesta Božje prisutnosti, porušilo.”

“Razorili su vam kuće i crkve, ali nisu mogli Boga u vama. Koliko god vam se nekada činilo da ste bili od svih ostavljeni, pa i od samoga Boga, to nije bilo tako”, dodao je biskup, povezavši s njihovom sudbinom starozavjetnu sliku izraelskog naroda koji putuje kroz pustinju nemajući dom.

“Tako i u hodu naroda kroz pustinju Bog je beskućnik, jer je i narod beskućnik. On prati narod pod šatorom, u stupu od ognja ili od oblaka, ili jednostavno svojim glasom. A kada se narod ustalio, sagradio kuće, onda su smatrali da i Bogu treba napraviti kuću, gdje će narod moći doći i susresti se sa svojim Bogom, izreći mu svoje molitve i zahvale te staviti pred njega svoje potrebe”, poručio je biskup Križić.

I dok je taj događaj za Izraelce došao nakon 40 godina, stanovnici Donjeg Lapca čekali su gotovo 500 godina.

Bitno.net