SALEZIJANAC ODGOVARA KRITIČARIMA

Don Ivan Šibalić: Tema moje emisije bila je puno ozbiljnija od onoga o čemu su svi govorili

Salezijanski redovnik don Ivan Šibalić doživio je žestoke napade medija kao i korisnika društvenih mreža zbog svoje emisije na Radio Sljemenu pod nazivom “Hvaljen Isus i Marija” u kojoj jedanput tjedno daje svoja promišljanja. Salezijanac je svojim prilogom postavljao pitanja o nametanju upitnih vrijednosti kroz program zdravstvenog odgoja te spomenuo kako se djeci u 5. razredu nameće ideja o “masturbaciji kao normalnoj i bezazlenoj”. Zbog toga su ga napali. Prenosimo reakciju don Ivana Šibalića na te napade.

Poštovani,

jučer (8. prosinca 2016.) poveći se broj portala osvrnuo na moju petominutnu emisiju Hvaljen Isus i Marija. Emisija je emitirana na radiopostaji Sljeme. Radi se o vrlo važnoj temi, i mnogi su me vrlo ugodno iznenadili svojim zanimanjem. Zahvaljujem svima na ukazanoj pažnji. Posebno zahvaljujem radiopostaji Sljeme, koja se pokazala kao tolerantna, koja poštuje slobodu govora i različitosti mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina primjedba koju imam prema iznošenju većine portala odnosi se na shvaćanje teme moje emisije. Slobodno mogu parafrazirati: “Mnogi su snažno nogom zamahnuli, ali su loptu u cijelosti promašili.” Iznimka je portal monitor.hr.

Tema “onanije” nikako nije bila u središtu moje emisije. A vi ste se upravo na nju fokusirali. Što ja poštujem. Jasno mi je da svatko ima svoje polje interesa, te da se zaustavlja na temama i razinama koje je sposoban dosegnuti. Ipak, nadam se da je doseg mnogih hrvatskih portala ipak nešto iznad onanije? Ako nije, sugerirao bih “podizanje ljestvice”.

Jedini portal koji se barem dijelom izdigao iznad hrvatskog prosjeka bio je monitor.hr. Oni su očito shvatili da je u emisiji bila riječ o puno važnijim temama od one na kojoj se većina zaustavila. Naravno, ne slažem se s njihovom tvrdnjom doslovno. U svakom slučaju, dobro je biti iznad prosjeka. I zato – moje osobne pohvale novinaru portala monitor.hr.

Zaključno, rado ću vam natuknuti o čemu sam u emisiji govorio:
– o slobodi roditelja da sami odluče što će njihova djeca učiti u školi na području morala,
– o slobodi osobnog vjerovanja da je nešto zlo i grešno,
– o gnjusnom nasilju koje se vrši nad djecom u sklopu dijela formalnog školstva,
– o očitim paralelama nasilja nad djecom u formalnom školstvu u vrijeme komunizma i danas,
– o neadekvatnosti vulgarne materijalističke antropologije, koja čovjeka gleda isključivo kroz prizmu tijela, a ne uvažava njegovu savjest.

U konačnici, svjestan sam da smo svi zagovornici slobode govora i tolerancije. Zato, molim da jednostavno odgovorimo na isto pitanje koje sam postavio i slušateljima u emisiji:

“Slažemo li se da u ovom trenutku dobar dio vaših čitatelja – bili vi vjernici ili nevjernici, katolici ili muslimani, ustaše ili četnici, potpuno nebitno – dakle, da se zasigurno dobar dio onih koji ovo čitate, ipak ne slažete s tim da je masturbacija baš tako normalna i bezazlena?”

Ako se s tim možemo složiti, onda sam bio u pravu kada sam zaključio:

“Možda je došlo vrijeme da udaljite svoju djecu s inficiranog dijela zdravstvenog odgoja. Makar nekakva današnja zla učiteljica i njezin ministar vjerovali i zahtijevali drugačije. Savjest je iznad kurikuluma. Poslušajte svoju savjest.”

Pritom, dobro je apstrahirati od teme masturbacije, koliko god to nekome djelovalo napasno. Nju možemo više gledati kao svojevrsnu udicu. Slobodno stavite na njezino mjesto štogod drugoga, kao npr.: homoseksualnost, pobačaj, brak i obitelj.

Radi korektnosti, prilažem:

– integralni tekst (PDF) koji sam pročitao u radioemisiji Hvaljen Isus i Marija na Radio Sljemenu.
– audiozapis iste emisije.

Bit će mi drago ako ovaj moj osvrt objavite integralno na svom portalu. Bit će to znak vaše otvorenosti za raspravu, prihvaćanja slobode govora, tolerantnosti, istinoljubivosti i dobronamjernosti prema ugroženoj djeci koja se nalaze u fazi formalnog obrazovanja.

S poštovanjem,
don Ivan Šibalić

Sutra na našem portalu možete pročitati razgovor s don Ivanom Šibalićem o reakcijama na njegovu emisiju i porukama koje je s njom htio prenijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno.net

Objavljeno: 9. prosinca 2016.

Možda vam se svidi