Udruga Vigilare će preko odvjetnika Zvonimira Hodaka podnijeti kaznenu prijavu zbog prijetnji smrću don Damiru Stojiću. Prijetnja je upućena u obliku komentara ispod Don Damirova videa  na Youtube kanalu  s temom “Brak je zajednica muškaraca i žene”. Odvjetnik Hodak kaže kako prikupljaju sve informacije te će uskoro podnijeti prijavu. “Ako nećemo moći identificirati pisca prijetnje, podnijet ćemo kaznenu prijavu te pokrenuti građansku parnicu protiv onoga tko kontrolira taj portal”, najavio je Hodak, te istakao: “Prijetnja je potpisana pod pseudonimom, međutim, portal ne može dozvoljavati da se nekog javno poziva na ubojstvo. To je kazneno djelo. Stoga će ili pisac prijetnje, ako ga identificiramo, ili onaj koji je dužan na forumu kontrolirati sadržaj – kazneno odgovarati”.
U svom priopćenju udruga Vigilare ističe da prijetnja smrću zagrebačkom studentskom kapelanu don Damiru Stojiću pokazuje da je došlo do radikalizacije u javnom prostoru prema potpisnicima i podupirateljima građanske inicijative “U ime obitelji” koja je inicijator referenduma o ustavnoj definiciji braka, te da je situacija alarmantna i ozbiljna. Odgovornima za tu radikalizaciju Vigilare smatra političare trenutačno vladajućih stranaka koji su, ističu, svojim izjavama i javnim istupima učinili atmosferu u hrvatskom javnom prostoru izrazito negativnom. Udruga u svom priopćenju navodi da je HNS-ov saborski zastupnik Igor Kolman “govorom mržnje diskriminirao i stigmatizirao sve potpisnike i podupiratelje građanske inicijative ‘U ime obitelji’ nazvavši je ‘prljavim pokretom'”, od čega se nije ogradila ni čelnica HNS-a Vesna Pusić.  Za zastupnika SDP-a Nenada Stazića Vigilare navodi da je 14. studenoga “skandaloznim i opasnim govorom aluzije” povezao inicijativu “U ime obitelji” s fašističkim režimom i logorima. Vigilare drži da negativnoj atmosferi uvelike pomažu i mediji “poput ‘Jutarnjeg lista’ koji je otvoreno stao na stranu protivnika referenduma, kao i javna televizija (HRT) koja svojim pristranim informiranjem javnosti sve očitije pokazuje isti stav u situaciji u kojoj mora biti objektivna”.
U priopćenju zaključuju: “Smatramo da je dosta ove hajke vladajuće političke i medijske ‘elite’ koja kroz svoje ideološke i huškačke izjave negativno utječe na javno mišljenje te (ne)izravno dovodi do ugrožavanja ljudskoga života. Svatko ima pravo na svoje čak i iskrivljeno mišljenje o nekoj temi, ali nema pravo poticati otvoreno nasilje zbog nepromišljenih riječi netrpeljivosti i mržnje. Tražimo odgovornost od političara i javnih medija da budu objektivni i otvoreni za drugo mišljenje te tako potiču kod hrvatskih građana demokratsko ponašanje, a ne totalitarnu isključivost i nasilje”.

K. S. Bitno.net