RH

U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci u petak, 1. lipnja održan je radni susret banjolučkog biskupa Franje Komarice i njegovih najbližih suradnika s predstavnicima delegacije Vlade Republike Hrvatske iz ministarstava regionalnog razvoja, šumarstava i vodnoga gospodarstva, te generalnog konzulata RH u Banjoj Luci. Na susretu je sudjelovao i predstavnik ministarstva za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS. Glavna tema razgovora bilo je razmatranje aktualnih zahtjeva više stotina prognanih Hrvata iz banjalučke regije za omogućavanjem održivog povratka u rodni kraj, te upoznavanje s konkretnim mogućnostima, ograničenjima i zaduženima glede ostvarivanja održivog povratka Hrvata u taj dio Republike Srpske.

Predstavnici Vlade RH su istaknuli da u nedostatku političkih predstavnika Hrvata iz tog dijela BiH preostaje da jedino Katolička crkva, sa svojim strukturama i dosadašnjim iskustvom u humanitarnom i socijalnom angažmanu oko zbrinjavanja i pomaganja ratom protjeranih osoba, dadne svoj dragocjeni doprinos i u procesu predviđenog povratka Hrvata u taj dio BiH i Banjalučke biskupije.

Biskup Komarica je, između ostalog, naglasio da je provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma zadaća države a ne Crkve, te je istaknuo da su državne strukture sve dosadašnje poratne godine zanemarivale, a dijelom i opstruirale povratak i održivi ostanak prognanih Hrvata iz šire banjalučke regije pa i Bosanske Posavine. Kazao je da se Crkva trudila s ograničenim mogućnostima barem podržati nadu mnogih povratnika o životnim uvjetima dostojnim čovjeka te o povratku ostalih protjeranih osoba u rodni kraj. Svoje goste biskup Komarica je upoznao s pripremanjem okruglog stola na temu „Održivi povratak bosanskih Hrvata – stanje i perspektive” koji će se održati u ponedjeljak, 11. lipnja u dvorani Biskupskog Ordinarijata u Banjoj Luci, te je i njih pozvao da uzmu učešće na njemu, što su oni sa zadovoljstvom prihvatili. (ika/bitno.net)