Povodom predstave ‘Šest likova traži autora’ u kojoj je redatelj Oliver Frljić na vrlo uvredljiv način prikazao umirovljenog biskupa gospićko-senjskog, Milu Bogovića, Laudato.hr je s biskupom napravio intervju i pitao ga za njegov doživljaj tog čina.

Mons. Bogović je izjavio kako nije osobno uznemiren predstavom, no da ga više muči društvo koje prihvaća “kao normalno ono što je blasfemija i nenormalno“. Prema njegovu mišljenju to je znak bolesti takvoga društva, posebice kada takvo što čini netko „tko sebi prisvaja pravo na umjetnost“.

Iza napada na sebe biskup vidi napad na čitavu Crkvu, pri čemu je on poslužio samo kao njezin predstavnik.

Ipak, u svemu tome ne pronalazi samo zlo nego i priliku kako bi dobro ojačalo, pozivajući se na primjer blaženog Alojzija Stepinca, čije je progonstvo u doba komunizma urodilo herojskim primjerom kreposti, kao i primjer kralja Davida, koji nije dopustio svojim dvoranima da spriječe Šimeja koji ga je pogrđivao.

“Frljić je sada poput Šimeja, sijač pogrda i bacač kamenja prema drugima. Ali vjerujem da će i on jednom spoznati da je u svoje ruke bolje uzeti zdravo sjeme, umjesto kamenja, i bacati ga tako da drugi kraj njega osjete korisnost njegova sijanja i djela”, rekao je biskup.

Na kraju je poručio kako Crkva neće rasti bez mučenika, te da smo kao vjernici pozvani da ne budemo sijači tame, nego da se ugledamo u velikane koji su nam pokazali primjer kako postupati.

Cijeli razgovor s mons. Bogovićem možete pročitati OVDJE.

Bitno.net | Laudato.hr