Humanitarna akcija “Pomagati je lako!” i ove se godine provodila na nacionalnoj razini prikupljanjem prehrambenih i higijenskih proizvoda, a uključivala je sve nad/biskupijske Caritase i sve Lidlove trgovine u Hrvatskoj (84). Pomoć je usmjerena ustanovama poput primjerice Pučke kuhinje Šibenske biskupije, Centra za prihvat beskućnika u Osijeku, Doma umirovljenika u Velom Lošinju, Caritasove kuće Vukomerec, dječjeg doma u Brezovici, ali i obiteljima s više djece, teško bolesnim članom ili bez zaposlenih, invalida, umirovljenika.

Predstavljajući rezultate akcije na konferenciji za novinare 17. prosinca u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina rekao je kako ta akcija pred građane stavlja pitanje “je li uistinu pomagati lako”. “Kad postavimo to pitanje, nalazimo se pred velikim dvojbama, koje traže određeno odricanje i žrtvovanje nas kao osoba, pojedinaca i obitelji. No s druge strane se otvara velika mogućnost, pa i velika utjeha da je ipak moguće učiniti nešto dobroga u našim sredinama, konkretno za naše bitne u potrebi. Vjerujem da smo i kroz ovu akciju koju je Hrvatski Caritas organizirao zajedno s Lidlom Hrvatska pokazali da je to moguće”, istaknuo je mons. Svalina, te posebno zahvalio volonterima na njihovu doprinosu, službi ljubavi za druge.

Predsjednik Uprave Lidl Hrvatska Boris Lukšić podsjetio je na početak suradnje s Caritasom prije četiri godine, te ustvrdio kako je ovogodišnja akcija uspješno završena. Zahvalio je kupcima koji su prepoznali dobru inicijativu u kojoj je sakupljeno više od 65.000 različitih proizvoda.

Ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije Ivica Jurišić pojasnio je kako je akcija provedena na području nadbiskupije gdje se nalaze tri Lidlove prodavaonice, te kako je podijeljena. Naime, u podjeli se nastojalo da božićni paketi budu veći. Nadbiskupijski Caritas je sakupljene namirnice u Biogradu prepustio župskom Caritasu.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar podsjetila na početke suradnje Lidla i Caritasa. Istaknula je kako je točno na današnji dan, 17. prosinca prije četiri godine započeo projekt “Socijalna košarica” i to s velikom skepsom, tada se nije moglo ni sanjati da će suradnja s Lidlom trajati do sada, a uvjerena je i da će se nastaviti. U tom kontekstu istaknula je kako je “Socijalnom košaricom” bilo obuhvaćeno 1500 obitelji, a do kraja studenoga 2013. više od 2000 obitelji. Te brojke pokazuju da su potrebe sve veće. Treću godinu zajednički projekt “Pomagati je lako!” drugu se godinu održava na nacionalnoj razini i u Zagrebačkoj nadbiskupiji je proveden vrlo uspješno, pa je tako preuzeto više od 10.000 artikala.

Dodala je, kako je zahvaljujući ovoj akciji, Caritas nadbiskupije podijelio 531 paket starijim i nemoćnim osobama, te obiteljima s brojnom djecom, a paketi su podijeljene i djeci za sv. Nikolu.
Ovo je bila prigoda upoznati se s rezultatima akcije i na području Gospićko-senjske biskupije koje je predstavila tajnica biskupijskog Caritasa Ivana Bilen. Prikupljeni proizvodi namijenjeni su obogaćivanju božićnih paketa, koji se šalju ili razvoze do najudaljenijih sela biskupije. Na kraju konferencije za novinare Boris Lukšić istaknuo je kako je tvrtka Lidl danas Hrvatskom Caritasu uručila donaciju u vrijednosti 100.000 kuna, kako bi siromašnim obiteljima božićne blagdane učinio što ugodnijima. Zahvaljujući na svoj potpori, kao i na ovoj donaciji koja će biti dostavljena biskupijskim Caritasima, mons. Svalina podsjetio je na Caritasovu božićnu akciju “Za tisuću radosti” koja se provodi jedanaest godina. U tom kontekstu sve je pozvao da se pridruže u subotu, 21. prosinca akciji humanitarne prodaje božićnih drvca.

IKA