Akademski slikar, viši modni dizajner i predavač na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, Marin Sovar, optužio je jednog visoko pozicioniranog crkvenog dužnosnika zagrebačke nadbiskupije, za seksualno zlostavljanje, prenosi Večernji list.

Sovar je svećenika prijavio policiji i crkvenim vlastima, a svoju je priču iznio za tjednik Globus te Večernji list.

“Odlučio sam se izaći u javnost s prijavom. Ima nas mnogo. Godinama sam išao u crkvu i slušam od vjernika kako je on opet nešto napravio. Nadam se da će se poslije mene javiti mnogi. Ne moraju javno istupiti. Ja sam jedva skupio hrabrosti i užasno mi je teško bilo to napraviti, jer sam se izložio. Predavač sam na fakultetu, imam sina, roditelje… jako je to teško, no nisam imao mira i morao sam to napraviti”, izjavio je za Večernji list.

Sovar, koji je u mladosti osjetio svećenički poziv te živio u jednoj unajmljenoj garsonijeri u samostanu nedaleko od Zagreba, tvrdi kako ga je svećenik navodno pokušao zavesti prilikom jedne proslave u kuriji, u zagrebačkom kvartu Nova Ves.

“Početkom veljače 2005. jedno sam popodne prilegao nakon posla, kad mi upada gvardijan u sobu, jer je došao jedan profesor iz Zagreba koji me želi upoznati. Taj je čovjek bio na visokom položaju na Kaptolu. Dovezao ga je nećak. Gvardijan mi je rekao da je gospodin iz Zagreba vidio misnice koje sam ja šivao i da želi da ih i njemu šivam.”

Tvrdi i kako ga je, navodno, svećik tijekom proslave pozvao nasamo u jednu sobu kako bi mu pokazao što treba sašiti.

“Gledam ja tako neke slike na zidovima i osjećam da se on zalijepio iza mene (…) Okrenem se i on me stisne oko struka. Bulji mi u lice kao da će me poljubiti. Govori mi kako nikada neće zaboraviti te oči i usne”, izjavio je Sovar, poručivši kako je to trajalo cijelu proslavu.

Prema njegovu iskazu, nakon što su gosti počeli odlaziti, svećenik ga je navodno ponovno pokušao zavesti, no Sovar ga je odbio.

Nakon 13 godina odlučio je progovoriti te je, prema napisima medija, jučer dao iskaz na Međubiskupijskom crkvenom sudu u Zagrebu.

Bitno.net