Tijekom posljednjih nekoliko dana, kardinala Johna Tong Hona, biskupa Hong Konga, kao i Katoličku Crkvu, LGBT skupine i predstavnici zapadnjačkih vlada optužuju za „diskriminaciju“ zato što brane ustanovu braka kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene te upozoravaju vjernike protiv izjednačavanja istospolnih unija s tradicionalnom obitelji – prenijela je agencija AsiaNews.

U Hong Kongu je 7. listopada 10.000 ljudi iz „Ružičastog saveza“ i sličnih udruga tijekom Gay pride parade tražilo od gradske vlade da „zabrani svaku diskriminaciju temeljem spolne orijentacije, uključujući i istospolne brakove“. Na paradi su sudjelovali konzuli iz Francuske, Britanije, Njemačke, Sjedinjenih Država, Švedske, Irske, Kanade, Švicarske, Australije, Finske te drugi predstavnici Europske unije.

U prošlotjednoj izjavi, kardinal Tong Hon potaknuo je vjernike da imaju aktivnu ulogu u svijetu – kao sol zemlje i svjetlo svijeta – u promicanju obitelji kao zajednice muškarca i žene te je poručio da se čuvaju skupina koje u ime prava i borbe protiv diskriminacije žele uvesti istospolne brakove i izjednačiti ih s tradicionalnom obitelji, pa i s obzirom na pravo posvajanja djece.

Kardinal je stoga pozvao katolike da glasaju na predstojećim izborima uzimajući u obzir stav kandidata prema takozvanim „gay pravima“. Reakcije na njegovu izjavu uključivale su izrugivanje i suprotstavljanje kardinalova stava s percipiranim stavom pape Franje i nedavno zaključene Sinode o obitelji, tvrdeći kako treba okončati diskriminaciju protiv homoseksualaca i pozivajući se na Papinu navodnu „veću otvorenost“ – unatoč mnogim Papinim izjavama koje potvrđuju stalno učenje Katoličke Crkve i unatoč tome što završni dokument Sinode tvrdi da ne može biti nikakve sličnosti, odnosno ni „daleke analogije“ između braka i istospolnih unija.

Mons. Michael Yeung Ming-cheung, pomoćni biskup Hong Konga, podsjetio je da Crkva ne diskriminira homoseksualce, već je protiv prakticiranja homoseksualnih spolnih čina. Također je napomenuo kako je nedavna Sinoda potvrdila tradicionalno poimanje braka kao zajednice jednoga muškarca i jedne žene.

RV | Bitno.net